Smarthus hub, bridge eller gateway

Smarthus hub, bridge eller gateway er en enhet som gir deg mulighet til å kontrollere og automatisere ulike enheter i hjemmet ditt ved hjelp av en app eller et nettbasert grensesnitt. Disse enhetene brukes til å koble sammen og styre en rekke forskjellige enheter, som lyspærer, termostater, kameraer og låser, fra ett sentralt sted.

Teknologiene som benyttes i smarthus-hubene varierer, men de fleste bruker trådløse protokoller som Zigbee, Z-Wave, WiFi og Bluethooth for å kommunisere med enheter i hjemmet ditt. Noen av de mest populære smarthus-hubene på markedet, som Athom Homey og Futurehome støtter flere trådløse protokoller samtidig, noe som gir deg flere muligheter for å koble sammen enheter fra forskjellige produsenter. Andre er mer spesifikke for leverandørens egne enheter som ELKO Smarthub, xComfort Bridge eller Philips Hue.

Installasjonen av en smarthus-hub kan variere avhengig av produsent og modell, men de fleste krever at du kobler den til en strømkilde og et nettverk, og deretter parrer den med enheter i hjemmet ditt. Noen smarthus-hubene kan også konfigureres ved hjelp av en app på mobilen din.

En av de store fordelene ved smarthus-hubene er at de gir deg mulighet til å integrere enheter og tjenester fra ulike produsenter, noe som gir deg mer fleksibilitet i automatiseringen av hjemmet ditt. For eksempel kan du bruke en smarthus-hub til å koble sammen en Nest-termostat med Philips Hue-lyspærer, slik at lysene dine automatisk slås av når du forlater hjemmet ditt.

Smarthus hubene kan også integreres med populære stemmeassistenter som Amazon Alexa og Google Assistant. Dette gir deg mulighet til å styre enhetene dine med tale, slik som å si "Alexa, slå av kjøkkenlampene" eller "Ok Google, sett termostaten til 22 grader." Dette gjør at du kan få enda mer komfort og kontroll over ditt smarte hjem.

Det finnes også enkelte smarthus hub som har innebygde virtuelle assistenter som eksempelvis Apple Homepod og Amazon Echo. Dette gjør at man ikke trenger å koble til en ekstern enhet for å få tilgang til virtuelle assistenter.

Smarthus-hubene gir deg mulighet til å automatisere en rekke oppgaver i hjemmet ditt, fra å skru av lysene når du forlater hjemmet til å justere temperaturen når du kommer hjem. De gir også mulighet for å få varsler og overvåke hjemmet ditt, for eksempel ved å integrere kameraer og dørlåser.

En annen fordel ved smarthus-hubene er at de gir deg mulighet for å skape scenarier eller regler for automatisering. Dette kan for eksempel være at lysene skal skru seg av automatisk når du går til sengs, eller at varsler skal sendes til mobilen din når noen åpner døren. Dette gir deg mer kontroll og fleksibilitet i automatiseringen av hjemmet ditt.

Det er verdt å merke seg at det finnes mange forskjellige smarthus-hubene på markedet, og det kan være lurt å undersøke hvilke enheter og tjenester som støttes av de ulike hubene før du velger en. Det kan også være lurt å se på brukeranmeldelser for å få en idé om hva andre brukere synes om enheten og dens funksjoner.

Oppsummert kan man si at smarthus-hubene er en nødvendig enhet for å kunne automatisere og kontrollere enheter i hjemmet ditt på en enkel og effektiv måte. De gir deg mulighet for å skape scenarier og regler for automatisering, få varsler og overvåke hjemmet ditt, samt integrere med andre smarte enheter og tjenester. Valget av riktig smarthus-hub avhenger av dine personlige behov og preferanser.

Eaton xComfort er Norges mest solgte smarthussystem med over 100 000 installasjoner.

Smarthussystemet forenkler hverdagen, øker komforten og sparer energi. xComfort er utviklet og produsert i Europa, tilpasset norske forhold.
ETON xComfort er et smart hjem-system som gir deg muligheten til å styre ditt hjem med en app på din smarttelefon eller nettbrett. Det gir deg muligheten til å styre lys, varme, luftkondisjonering, persienner og andre enheter i ditt hjem fra ett sted. Systemet kan også integreres med andre smarte enheter som Amazon Alexa eller Google Assistant for talestyrt kontroll.

Det kan hjelpe deg å spare energi ved å automatisere ditt hjem og gi deg mer kontroll over dine enheter, noe som kan resultere i lavere strømregninger. Det kan også gi deg mer bekvemmelighet ved å la deg styre enhetene dine fra ett sted, og gir deg muligheten til å sette opp automatiseringer og scenarier for å gjøre hjemmet ditt mer effektivt.

Du kan også få varsler om uregelmessigheter i ditt hjem, for eksempel åpne vinduer eller dører, noe som kan bidra til å øke sikkerheten i hjemmet ditt.

ETON xComfort kan hjelpe deg å gjøre hjemmet ditt mer intelligent og mer effektivt, samtidig som det gir deg mer kontroll og bekvemmelighet.

xComfort Go Wireless-pakker

Go Wireless-pakkene forenkler installasjon av betjeningsutstyr for belysning, solskjerming, ventilasjon og mer. En ny bolig så vel som et eksisterende hjem kan enkelt oppgraderes til et smarthjem. Det er trådløst og forhåndsprogrammert, noe som betyr rask og enkel installasjon, og kan monteres på hvilken som helst flat overflate, inkludert glassvegger. Eaton Go Wireless-løsninger passer til sømløs og pålitelig integrering i hjemmet.

Eaton GO WIRELESS er den pålitelige, trådløse løsningen som fungerer hver gang, akkurat som en kablet bryter. Utrolig nok har denne svært pålitelige løsningen også lang batterilevetid. Med vanlig bruk varer batteriene opptil 10 år.

xComfort Bridge - Enkel varmestyring og lysstyring.

I forlengelsen av den suksessrike trenden som startet med EATONs forhåndsprogrammerte og lettinstallerte Go Wireless-pakker, er xComfort Bridge designet for installatører og boligeiere som ønsker å ta sine første skritt inn i smarthjem-verdenen. Hvor du sparer strøm, samtidig som du øker komforten og sikkerheten for boligen. xComfort Bridge er enkel og brukervennlig og gjør xComfort-installasjonen enkel for deg, enten du er en ny xComfort-installatør, en erfaren xComfort-installatør eller en boligeier. Ingen ytterligere konfigurasjonsprogramvare er nødvendig, og bidrar dermed til smarthus som virkelig er intelligente. Monter en fleksibel og pålitelig smarthus-installasjon som er laget for å vare via din lokale installatør med fullverdig dokumentasjon.

xComfort-aktuatorer

xComfort-generasjonen av aktuatorer er drevet av Eatons engasjement for sikkerhet, og deres mangeårige og velprøvde erfaring innen sikker strømstyring. Uavhengig av når de brukes, i renovering eller nye installasjonsprosjekter, gir xComfort-aktuatorene en enkel og fremtidsrettet forbedring av den elektriske installasjonen, som går hånd i hånd med det mindre installasjonsarbeidet. Dette drives av den robuste og velprøvde trådløse Eaton xComfort-teknologien. Den gir en lettvint frittstående løsning, og når den er koblet til styreenheten for smarthjem gir den sofistikerte smarthjemfunksjoner med smarttelefonstøtte.

xComfort-sensorer

En hel rekke xComfort-sensorer er tilgjengelige, noe som i kombinasjon med aktuatorene og styreenhetene, gjør hjemmet mer komfortabelt, tryggere og energieffektivt. Sensorspekteret inkluderer dedikerte sensorer for å måle temperaturen, fuktigheten og luftkvaliteten i tillegg til å identifisere vannlekkasje eller oppdage røyk i et rom. For eksempel er dør-/vindussensorertilgjengelige for å forhindre energisløsing når dører/vinduer er åpne, og bevegelsessensorer kan styre lys avhengig av bevegelse og lysstyrke. Videre har Room Controller Touch blitt utformet til å visualisere og styre temperaturen og fuktigheten i et rom på en enkel måte.

xComfort trådløse brytere

xComfort-systemet gjør at man kan feste de trådløse bryterne hvor som helst på veggen. Fra et enkelt trykk hvor som helst kan man styre alt fra lys, persienner, ventilasjon til scener og funksjoner. De trådløse bryterne er basert på RF 868 (xComfort kompatibel) og kan styre xComfort aktuatorer direkte, eller de kan brukes til å aktivere kontrollenes scener og funksjoner.

Homey Pro (Early 2023) - Neste generasjon smarthus - Kommer snart!

Den helt nye Homey Pro er verdens mest avanserte smarthushub.
Den nye Athom Homey Pro er en forbedret versjon av den populære smart-hjem-enheten Athom Homey. Den nye enheten har en kraftigere prosessor, mer minne og bedre konnektivitet enn den forrige versjonen.

Homey Pro har også flere nye funksjoner, inkludert støtte for 5GHz trådløst nettverk, som gir raskere og mer stabil kommunikasjon med andre enheter i hjemmet ditt. Den har også flere innebygde sensorer, som bevegelsessensor, lydsensor og temperatursensor. Dette gjør at Homey Pro kan automatisere flere oppgaver i hjemmet ditt enn tidligere versjoner.

En annen viktig forbedring er støtten for flere smart-enheter. Homey Pro kan kommunisere med en rekke forskjellige enheter, fra Philips Hue-lyspærer til Nest-termostater, noe som gir deg mer fleksibilitet i automatiseringen av ditt smarte hjem.

Den nye Homey Pro har også et mer intuitivt brukergrensesnitt enn den forrige versjonen, med en ny app som gir deg enkel tilgang til alle funksjoner og enheter. Du kan også styre enheten med tale, ved hjelp av kompatible virtuelle assistenter som Amazon Alexa og Google Assistant.

Sammenlignet med den forrige versjonen, gir Homey Pro en mer kraftfull og allsidig løsning for automatisering av hjemmet ditt. Det gir deg bedre kontroll over enheter og gir deg flere muligheter for å automatisere oppgaver og øke komforten i hjemmet ditt.

Er du klar for å ta ditt hjem til neste nivå med smarthus-teknologi?

Med en startpakke fra oss får du alt du trenger for å komme i gang med å automatisere en rekke oppgaver i hjemmet ditt.
En enkel startpakke for smarthus vil vanligvis inneholde en smarthus-hub eller -gateway og/eller noen få smarte enheter som for eksempel smarte stikkontakter, smarte lyspærer eller en smart termostat. Med denne type startpakke vil man kunne komme i gang med å automatisere og styre enkelte funksjoner i hjemmet, som å slå av og på lysene eller justere temperaturen

 • Enkel oppsett Startpakkene våre er utviklet for å være enkle å installere og sette opp, slik at du kan begynne å nyte fordelene med smarthus så snart som mulig.
 • Kostnadseffektivt Ved å kjøpe en startpakke, får du alt du trenger på ett sted til en rimelig pris, i stedet for å kjøpe hver enhet separat.
 • Fleksibilitet Startpakkene våre kan tilpasses dine individuelle behov, slik at du kan velge de enhetene som passer best for ditt hjem.
 • Integrasjon med populære tjenester Våre startpakker kan enkelt integreres med populære tjenester som Amazon Alexa og Google Assistant, slik at du kan styre enhetene dine med bare stemmen.
 • Profesjonell støtte Med en startpakke får du også tilgang til vår profesjonelle støtte, slik at du alltid kan få hjelp dersom du trenger det.

Hva venter du på? Oppgrader ditt hjem i dag med en av våre smarthus-startpakker og begynn å nyte fordelene med automatisering, økt komfort og økt sikkerhet i ditt eget hjem.Ofte stilte spørsmål om smarthus/smartehjem

Hva er et smarthus?

Et smarthus er et hjem som bruker teknologi for å automatisere og kontrollere enheter og systemer som varme, lys, lås, kameraer og mer, enten via en app eller ved hjelp av talestyringsenheter som Amazon Alexa eller Google Assistant.

Hva kan jeg gjøre med et smarthus?

Med et smarthus kan du automatisere en rekke oppgaver i hjemmet ditt, som å slå av og på lysene, justere temperaturen, låse dørene, overvåke hjemmet ditt med kameraer og mer. Du kan også kontrollere disse funksjonene fra en app eller ved hjelp av talestyringsenheter.

Hva trenger jeg for å sette opp et smarthus?

Du trenger en smarthus-hub eller gateway, smarte enheter som sensorer, lyspærer, termostater og dørlåser, samt en internetttilkobling for å kunne kontrollere enhetene dine via en app eller talestyringsenheter.

Kan jeg integrere smarthuset mitt med andre tjenester som Amazon Alexa eller Google Assistant?

Ja, mange smarthus-løsninger kan integreres med populære tjenester som Amazon Alexa og Google Assistant, slik at du kan styre enhetene dine med bare stemmen.

Er det sikkert å ha et smarthus?

De fleste smarthus-løsninger er designet med sikkerhet i tankene, men det er viktig å ta forholdsregler som å velge en sikker passord og å holde enhetene dine oppdatert med siste sikkerhetspatcher.

Hva er forskjellen mellom et smarthus og et smartehjem?

Begrepet smartehjem og smarthus brukes ofte om hverandre, men de refererer til det samme konseptet, nemlig å bruke teknologi for å automatisere og kontrollere enheter og systemer i hjemmet.

Hva er fordelene ved å ha et smarthus?

Et smarthus gir deg bedre kontroll over hjemmet ditt, økt energieffektivitet, økt sikkerhet, økt bekvemmelighet og muligheten for å integrere med andre tjenester for å skreddersy løsningen til dine personlige behov.

Er det dyrere å ha et smarthus?

Kostnaden for å sette opp et smarthus kan variere, avhengig av hvilke enheter og tjenester du velger. Det kan være mer kostnadskrevende i starten, men over tid kan det vise seg å være mer energieffektivt og spare deg for penger.

Hva er en startpakke for smarthus?

En startpakke for smarthus inneholder de grunnleggende enhetene du trenger for å komme i gang med å automatisere og kontrollere hjemmet ditt, som en smarthus-hub, smarte enheter og en app for å kontrollere enhetene. Dette kan være en god måte å introdusere deg selv for smarthusteknologi på en kostnadseffektiv måte.

Hva bør jeg se etter når jeg velger en smarthus-løsning?

Det er viktig å vurdere hvilke behov du har for automatisering og kontroll i hjemmet ditt, samt hvilke enheter og tjenester som er kompatible med den valgte smarthus-løsningen. Det er også viktig å undersøke sikkerhet og brukervennlighet for å finne en løsning som passer deg best.

Kan jeg bruke et smarthus uten internett?

Enkelte smarthus-enheter kan fungere uten internett, men for å få full funksjonalitet og kontroll over enhetene dine, er det vanligvis nødvendig med en internettforbindelse. Dette gjelder spesielt for å kunne styre enhetene fra en app eller med talegjenkjenning.

Hva skjer hvis internettforbindelsen går ned?

Hvis internettforbindelsen går ned, vil du ikke kunne fjernstyre enhetene dine eller motta push-varsler. Men noen enheter kan fortsatt fungere lokalt, slik som å slå av og på lyset eller justere temperaturen med en lokal bryter eller kontroller.

Kan jeg integrere smarthus med min eksisterende hjemme-automatisering?

Det avhenger av hvilken type hjemme-automatisering du har i dag, og hvilken smarthus-løsning du velger. Noen smarthus-løsninger kan integreres med en rekke andre enheter og tjenester, mens andre kan ha begrensninger. Det er viktig å undersøke kompatibilitet før du velger en løsning.

Hvordan sikrer jeg at enhetene mine er sikre mot hacking?

Det er viktig å velge en smarthus-løsning som har god sikkerhet, og å holde enhetene og systemet oppdatert med siste sikkerhetsoppdateringer. Det kan også være lurt å bruke unike og sikre passord for enhetene, og å begrense tilgangen til enhetene dine til kun autoriserte brukere.

Hva er fordelene med å ha et smarthus?

Fordelene med et smarthus inkluderer økt komfort, effektivitet og sikkerhet. Du kan for eksempel automatisere lysene og temperaturen, slik at hjemmet er komfortabelt når du kommer hjem. Du kan også spare penger på strømregningen ved å automatisere enheter som klimaanlegg og vaskemaskin. I tillegg kan smarthus-teknologi hjelpe deg å holde et øye med hjemmet ditt mens du er borte, og øke sikkerheten.

Hva koster et smarthus?

Kostnaden for et smarthus varierer avhengig av hvilken type løsning du velger og hvor mange enheter du ønsker å inkludere. En enkel startpakke kan koste fra noen hundrelapper, mens et mer avansert system kan koste flere tusen. Det kan være lurt å undersøke ulike alternativer og sammenligne priser før du velger en løsning.

Hvor lenge varer batteriet på en trådløs enhet?

Batteritiden varierer avhengig av hvilken type enhet det er snakk om og hvor ofte enheten brukes. Noen enheter kan ha batterier som varer i flere måneder, mens andre kan ha batterier som må byttes eller lades oftere. Det er viktig å sjekke batteritiden for enhetene du velger og å ha backup-batterier tilgjengelig.

Kan jeg bruke flere ulike apper for å styre enhetene mine i smarthuset mitt?

Det avhenger av hvilken type smarthus-løsning du velger. Noen løsninger krever at du bruker deres app for å styre enhetene, mens andre kan integreres med flere ulike apper og tjenester. Det er viktig å undersøke kompatibiliteten før du velger en løsning.

Kan jeg styre enhetene mine fra flere enheter, som mobiltelefon og nettbrett?

Ja, mange smarthus-løsninger tillater deg å styre enhetene dine fra flere enheter, som mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin, så lenge du er logget inn på din konto.

Hva er fordelene med å bruke Z-Wave som protokoll for smarthus?

Zigbee gir lav strømforbruk, som gjør at enheter kan være i standby-modus i lang tid uten å måtte lades eller skifte batterier. Det er også et åpent standardprotokoll, noe som gjør at det er lettere å integrere med andre enheter og tjenester.

Hva er fordelene med å bruke Z-Wave som protokoll for smarthus?

Z-Wave er en populær protokoll for smarthus på grunn av sin lave strømforbruk og pålitelighet. Den bruker en mesh-nettverksteknologi som gjør at signalene kan hoppe mellom enheter for å øke rekkevidden. Z-Wave er også kompatibel med et bredt utvalg av enheter og plattformer, noe som gjør det enkelt å sette opp og integrere i et eksisterende smarthus-system.

Hva er forskjellen mellom Zigbee og Z-Wave?

Zigbee og Z-Wave er begge trådløse protokoller som brukes i smarthus-systemer. Begge gir lav latens, lav strømforbruk og støtte for mesh-nettverk. Men Z-Wave har lavere datahastighet enn Zigbee, men gir bedre rekkevidde og sikkerhet. Zigbee har raskere datahastighet og kan koble seg til flere enheter samtidig, men har mindre rekkevidde.

Hva er forskjellen mellom Zigbee 3.0 og Zigbee?

Zigbee 3.0 er en nyere versjon av Zigbee-protokollen som gir bedre kompabilitet mellom enheter, bedre sikkerhet og enkelhet i implementering. Det gir også støtte for flere profiler og standarder, samt økt datahastighet og rekkevidde. Zigbee er den eldre versjonen av protokollen og har ikke de samme fordelene som Zigbee 3.0.

Hva er forskjellen mellom Z-Wave og Z-Wave Plus?

Z-Wave Plus er en nyere versjon av Z-Wave-protokollen som gir bedre strømeffektivitet, økt rekkevidde, bedre lydkvalitet og økt kapasitet for å koble til flere enheter. Det gir også flere nye funksjoner som støtte for over the air firmware oppdatering og bedre sikkerhet. Z-Wave er den eldre versjonen av protokollen og har ikke de samme fordelene som Z-Wave Plus.

Hva er fordelene med å bruke WiFi i et smarthus-system?

WiFi er en av de mest vanlige teknologiene som brukes i smarthus-systemer. Fordelene med å bruke WiFi er at det gir høy datahastighet, god rekkevidde og er enkel å sette opp og konfigurere. Det er også lett tilgjengelig og mange enheter støtter WiFi.

Hva er fordelene med å bruke Bluetooth i et smarthus-system?

Bluetooth er en annen vanlig teknologi som brukes i smarthus-systemer. Fordelene med å bruke Bluetooth er at det er lavt strømforbruk, enkel å sette opp og konfigurere, og gir god lydkvalitet. Det er også enkel å koble til flere enheter samtidig.

Hva er fordelene med å bruke Thread i et smarthus?

Thread er et lav-strømprotokoll som gir høy sikkerhet og reliabilitet. Det er også lett å sette opp og administrere, og gir mulighet for å koble til flere enheter på samme nettverk.Kategorier

 • Få inntil 10 000,- i støtte
 • Få inntil 10 000,- i støtte

  Nå kan du få inntil 10 000 kroner i støtte av Enova ved anskaffelse av smart styringssystem for hjem eller fritidsbolig. Smart strømstyring handler om automatisk reduksjon av energiforbruk på døgnets dyreste tidspunkt. Dette er også typisk tidsrommene det totalt blir brukt mest strøm. Smart strømstyring vil lade batteriet på elbilen samt varme opp varmtvannstanken og betonggulvet på badet når strømmen er billig, og samtidig sørge for full komfort når du trenger det.

  Gjennom å installere et smart strømstyringssystem vil du både redusere strømutgiftene og bidra til mindre belastning på kraftnettet. Les mer om støtten herDe fleste som starter med smarthus starter med belysningen. Det er enkelt å sette i gang, og effektene ser du med en gang. Du trenger ikke å fomle etter lysbrytere i mørket, skru av alle lys manuelt før du drar noe sted, du kan enkelt lage ulike stemningprofiler, eller sette opp tidsstyring for av/på eller stemningen.

Full kontroll med smarthus-belysning

En av de største fordelene med smart lysstyring er at du ikke trenger å gjøre stort for å få belysningen på dine premisser. Du kan få deg WarmDim belysning uten å få montert inn en dimmer, du kan ha godt arbeidslys på dagtid og sette stemningslys til middagen med et enkelt klikk. Du kan sette lamper og pærer i soner så du enkelt kan kontrollere alle lyskilder i et rom med ett klikk. Eller du kan skru av alle lys i boligen når det er natta eller du drar på jobb.

Synes du det kan være vanskelig å stå opp på vinteren? Du er ikke alene. Sett lysene dine til å hjelpe med oppvekkingen. Da våkner kroppen litt naturlig før vekkeklokken uler på morgningen. Til de av oss med ungdom i huset er dette en innertier.


Magnetkontakt, bevegelse- og lyssensorer

Det er mange tilfeller hvor lyset skal brukes i korte perioder. Magnetkontakter kan være supre her. Lyset skrur seg på når du åpner døren inn til boden eller vaskerommet, men skrur seg av med en gang du lukker døren igjen. Bevegelsessensorer på barnerom og til og fra badet er supert. De minste er gjerne ikke så flinke til å skru av lys. Skal de leke litt, eller en tur på toalettet på natten, er det godt for dem å ha litt lys på veien. I rom som stuen kan en lyssensor være tingen. Så lenge det er tilstrekkelig med dagslys er lampene avskrudde, men når kveldingen begynner kommer det på lys. Med dimmbare lyskilder kan lysene også begynne i det små, men mørkere det blir jo mer lyser de opp. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hvordan lysstyring kan gjøres.


Styring av smarthus-belysning

Selv om det meste av lys kan styres rett på telefonen er det mange situasjoner som gjør at en lysbryter, dimmer eller kontroll er nødvendig å ha. På kjøkkenet har du kanskje en lysbryter ved inngangen. Men hva hvis du føler det er litt mørkt mens du står ved kjøkkenbenken og kutter kan en trådløs veggbryter med dimmefunksjon være kjekt å ha. Fordi de fleste smarthusløsninger er trådløse trenger du ikke å få inn en elektriker for å montere opp nye brytere og trekke kabler. Du kan enkelt koble det opp trådløst selv.


Sikkerhet for din bolig

Det sier seg selv at en bevegelsesensor som skrur på lyset rundt huset ditt skremmer bort uvedkommende. Men det er flere måter smartbelysning kan hjelpe deg med å sikre boligen. Når du er på ferie i en ukes tid ser gjerne boligen din ubebodd ut. Sett noen lys til å skru seg av og på gjennom dagen så det ser ut som noen er hjemme. Du kan tidsstyre funksjonen, eller bare styre det manuelt via telefonen din. Noen smarthus-pærer, som LIFX +, kommer også med infrarødbelysning. Lyset kan ikke fanges opp av menneskeøyet, men sikkerhetskamera kan det. Du får altså lyst opp mørklagte områder og forbedret nattsynet til kamera betydelig.


Spar energi og penger

Isolertsett er det ikke de aller største summene som kan spares fra redusert lysbruk. Men for de som ikke har LED-lyskilder hjemme, men gamle glødepærer, halogen osv. er det snakk om betydelige summer å spare ved å oppgradere til smarte LED pærer og lamper.

Zigbee er et trådløst kommunikasjonsprotokoll som brukes for å kontrollere og automatisere hjemmeelektronikk. Det er spesielt populært i smart hjem-applikasjoner, da det gir enkel kontroll over en rekke enheter, inkludert lys, låser, klimaanlegg, kameraer og mer.

Zigbee bruker et mesh-nettverk, noe som betyr at signalene kan gå gjennom flere enheter for å nå sitt mål, noe som gir et mer robust og pålitelig signal sammenlignet med andre trådløse teknologier. Dette er viktig for smart hjem-applikasjoner, da det gir deg mulighet til å ha flere enheter som er koblet til nettverket og samtidig ha et stabilt signal.

En annen fordel med Zigbee er at det er svært effektivt med strøm, noe som gir deg mulighet til å ha enheter som er koblet til nettverket i mange år uten å bytte batteriene. Dette er viktig for enheter som for eksempel bevegelsessensorer eller trådløse termostater, som kan være vanskelig å nå for å bytte batterier.

Zigbee er også en åpen standard, noe som betyr at det er flere produsenter som lager enheter som er kompatible med dette protokollen. Dette gir et stort utvalg av enheter og muligheter for å automatisere og kontrollere hjemmet ditt. Det er en rekke forskjellige enheter som er tilgjengelige, fra lysbrytere og dimmere til thermostater og låser. Dette gir deg mulighet til å tilpasse smart hjem-løsningen til dine spesifikke behov.

Enkelte av Zigbee's begransninger kan være at det kan være litt mer komplisert å sette opp og konfigurere enn andre trådløse teknologier, og det kan også være litt dyrere å kjøpe enheter som bruker Zigbee-protokollen.

Totalt sett, Zigbee er en populær teknologi for smart hjem, og gir deg mulighet til å automatisere og kontrollere en rekke enheter i hjemmet ditt. Det bruker et mesh-nettverk for et robust og pålitelig signal, og er svært effektivt med strøm. Det kan være litt mer komplisert å sette opp og konfigurere enn andre trådløse teknologier, men gir fleksibilitet og valgmuligheter i forskjellige enheter

Smart hjem teknologi gir deg mulighet til å automatisere og kontrollere en rekke enheter i hjemmet ditt ved hjelp av en sentral kontroller eller en smarttelefon-app. En av de mest populære teknologiene for smart hjem er Z-Wave.

Z-Wave er et trådløst kommunikasjonsprotokoll som brukes til å kontrollere og automatisere hjemmeelektronikk. Det gir enkel kontroll over en rekke enheter, inkludert lys, låser, klimaanlegg, kameraer og mer. Enhetene som er koblet til Z-Wave-nettverket kan kommunisere med hverandre og kan også kontrolleres eksternt via Internett, noe som gir deg mulighet til å styre dem fra hvor som helst.

Et av de viktigste fordelene med Z-Wave er at det bruker et mesh-nettverk. Dette betyr at signalene kan gå gjennom flere enheter for å nå sitt mål, noe som gir et mer robust og pålitelig signal sammenlignet med andre trådløse teknologier. Dette er viktig for smart hjem-applikasjoner, da det gir deg mulighet til å ha flere enheter som er koblet til nettverket og samtidig ha et stabilt signal.

Z-Wave er også en åpen standard, noe som betyr at det er flere produsenter som lager enheter som er kompatible med dette protokollen. Dette gir et stort utvalg av enheter og muligheter for å automatisere og kontrollere hjemmet ditt. Det er en rekke forskjellige enheter som er tilgjengelige, fra lysbrytere og dimmere til thermostater og låser. Dette gir deg mulighet til å tilpasse smart hjem-løsningen til dine spesifikke behov.

En annen fordel med Z-Wave er at det er svært enkelt å sette opp og bruke. Du kan begynne med bare et par enheter og deretter legge til flere etter hvert som du ønsker det. Det er også flere apper som er tilgjengelige for å kontrollere Z-Wave-enhetene, noe som gir deg fleksibilitet i hvordan du vil kontrollere hjemmet ditt.

Totalt sett, Z-Wave er en av de mest populære teknologiene for smart hjem, og gir deg mulighet til å automatisere og kontrollere en rekke enheter i hjemmet ditt. Det er enkel å sette opp og bruke, og gir deg et robust og pålitelig signal.

Smarthus og smartehjem er betegnelser på et hjem som er utstyrt med teknologi som gjør det mulig å styre og automatisere ulike funksjoner og enheter i hjemmet via internett eller en app. Dette inkluderer for eksempel å styre belysning, temperaturen, låsene, kameraene, alarmen og hvitevarene.

Teknologiene som brukes for å oppnå dette er for eksempel trådløse protokoller som WiFi, Bluetooth, Zigbee og Z-Wave, samt smarte enheter som sensorer, brytere, styringsenheter og gatewayer. Disse kommuniserer med hverandre for å formidle kommandoer og data, og kan også integreres med andre tjenester som Amazon Alexa og Google Assistant.

Fordelene ved å ha et smarthus eller smartehjem er at man får en økt komfort, sikkerhet og energieffektivitet i hjemmet. Man kan for eksempel automatisere belysningen slik at det er lyst når man kommer hjem, eller styre temperaturen slik at det er varmt når man våkner om morgenen. Man kan også få varsler om for eksempel brann eller inntrenging, og se hva som skjer i hjemmet via kameraer.

Ulike smarthusløsninger

Elektroimportøren tror på at ingen enkel smarthusløsning passer for alle husstander eller bygg, da alle har ulike behov og ønsker for hvordan de vil bruke teknologien. Derfor tilbyr vi et bredt utvalg av løsninger for å kunne tilpasse oss de ulike behovene til våre kunder.

Vi tror også på at ingen løsning kan levere alle ønskede funksjoner, og det kan være at flere løsninger må kombineres for å oppnå ønsket resultat. Vi jobber derfor tett med våre kunder for å forstå deres unike behov og ønsker, og kan tilby flere ulike løsninger for å oppnå dette.

Elektroimportøren har for eksempel flere ulike systemer for å styre lyset i huset, fra enkle brytere til avanserte systemer med bevegelsessensorer og scenarier for å skape den perfekte atmosfæren i hvert rom. Vi har også flere løsninger for å styre temperaturen, fra enkle termostater til avanserte systemer som kan tilpasse seg din daglige rutine og bruksmønster.

Vi tror at ved å tilby flere ulike løsninger, kan vi hjelpe våre kunder å finne den beste løsningen for deres unike behov, og gi dem full kontroll over de elektriske funksjonene i deres hjem.

Alle hus kan bli smarte

Når du kjøper smarthusløsninger fra Elektroimportøren, kan du gjøre ethvert hus til et smarthus. Våre løsninger er designet for å være kompatible med et bredt utvalg av elektriske enheter og systemer, slik at du kan integrere smartteknologi i ditt eksisterende hjem uten å måtte gjøre store endringer.

Vi tilbyr et bredt spekter av smarthusløsninger, fra enkle styringsløsninger for lys og temperatur til avanserte systemer for sikkerhet, underholdning og automatisering. Dette gjør at du kan velge de løsningene som passer best for deg og ditt hjem, enten det er for å spare energi, øke sikkerheten eller forbedre livskvaliteten.

Samtidig kan vi også tilby deg fremtidens smarthus allerede i dag. Våre løsninger er bygget med tanke på å være fremtidsrettet, og vi jobber hele tiden med å utvikle nye funksjoner og teknologier for å gi våre kunder den beste og mest avanserte smarthus-teknologien.

Så uansett om du ønsker å gjøre ditt eksisterende hjem til et smarthus, eller ønsker å bygge et nytt hjem med smartteknologi som en del av grunnmuren, kan Elektroimportøren hjelpe deg å realisere dine drømmer om et smartere hjem.

Hvordan kommer man egentlig i gang med et smarthus-system?

Det er viktig å starte med å sette seg mål for hva man ønsker å oppnå med smarthuset og deretter velge komponenter og automatiseringer som passer til disse målene. Det kan for eksempel være å spare energi, øke sikkerheten, eller øke komforten i hjemmet.

Et godt sted å begynne er ofte med en smarthus hub, som er en sentral enhet som gir deg muligheten til å kontrollere og automatisere enheter i hjemmet ditt fra en enkel app. Det finnes mange forskjellige huber på markedet, velg en som passer best til ditt behov og ditt eksisterende nettverk av enheter.

Når du har valgt en hub, kan du begynne å velge komponenter som passer til dine mål for smarthuset. Det finnes et bredt utvalg av komponenter for automatisering av lys, varme, klimaanlegg, låser og mer. Velg komponenter fra flere leverandører og produsenter, og sørg for at de er kompatible med din valgte hub.

Det er også viktig å vurdere kostnadene for smarthusløsningen. Kostnadene kan variere avhengig av hvilke komponenter du velger og hvor avansert automatiseringen er. Det kan være lurt å starte med enkelte automatiseringer og deretter utvide etter hvert som du blir mer komfortabel med systemet og dine ønskede resultater.

Når det gjelder kompetanse, trenger du ikke å være en IT-ekspert for å komme i gang med smarthus. Det finnes mange brukervennlige løsninger og apper som gjør det enkelt å sette opp og kontrollere enheter. Det kan imidlertid være lurt å ha litt grunnleggende kunnskap om nettverk og trådløst internett for å sikre at alt fungerer som det skal.

Til slutt, kan du godt blande teknologier og leverandører i smarthusløsningen din. Det er viktig å sørge for at alle komponenter og enheter er kompatible med din valgte hub, men ellers er det ingen begrensninger for hva du kan velge. Det kan være lurt å starte med enkelte automatiseringer og deretter utvide etter hvert som du blir mer komfortabel med systemet

Lysstyring

Lysstyring er kanskje det første mange tenker på når de hører ordet "smarthus", og det er ikke så rart. Det er en av de mest synlige og lettfattelige funksjonene ved en smarthus-løsning. Det gjør at det ofte er det første mange gjør sitt møte med smarthus-teknologi.

Lysstyring i et smarthus gir deg muligheten til å styre lysene i hjemmet ditt ved hjelp av en app eller en fjernkontroll. Dette gjør at du kan skru av eller på lysene i hjemmet ditt fra hvor som helst, når som helst. Du kan også programmere lysene til å skru seg av eller på automatisk, for eksempel når du forlater hjemmet eller når solen går ned.

Men det er ikke bare om å skru av og på lysene. Lysstyring i et smarthus gir også mulighet for å skape ulike atmosfærer og scenarier. For eksempel kan du velge å ha en rolig og avslappende belysning i stuen når du ser på film, eller en mer konsentrert belysning når du jobber eller leser.

Lysstyring er derfor en av de mest populære funksjonene i et smarthus, men det er langt fra det eneste. Det er mange andre muligheter for å gjøre ditt hjem smartere og mer komfortable, fra å styre temperaturen og luftkvaliteten til å øke sikkerheten og underholdningen.

Varmestyring

Smarthus gir deg muligheten til å enkelt styre varmen og ventilasjonen i din bolig, noe som kan føre til økt komfort og reduserte kostnader.

En av de viktigste funksjonene i et smarthus er å kunne styre temperaturen i hjemmet ditt. Dette kan gjøres ved hjelp av en app eller en fjernkontroll, slik at du kan justere temperaturen fra hvor som helst, når som helst. Du kan også programmere temperaturen til å endre seg automatisk, for eksempel når du forlater hjemmet eller når det blir kaldt utenfor.

Ventilasjonssystemer kan også integreres i et smarthus. Dette gir deg mulighet til å styre luftkvaliteten i hjemmet ditt, ved å regulere luftstrømmen og temperaturen. Dette kan bidra til å redusere fuktighet og forbedre luftkvaliteten, noe som kan være spesielt viktig for personer med allergier eller astma.

En annen viktig fordel ved smarthusløsninger er at du kan få en bedre oversikt over energiforbruket og kostnadene dine. Dette kan hjelpe deg å identifisere hvilke områder som bruker mest energi og hvordan du kan redusere kostnadene.

Så, med smarthus kan du enkelt styre varmen og ventilasjonen i din bolig, noe som kan føre til økt komfort og reduserte kostnader. Det gir deg også mulighet til å forbedre luftkvaliteten og å redusere energiforbruket.

Protokoller og teknologi

Smarthus og smartehjem er en viktig del av Internet of Things (IoT), og det finnes flere ulike teknologier og protokoller som benyttes for å koble enheter og automatisere oppgaver i hjemmet ditt. En av de mest populære teknologiene er WiFi, som gir deg muligheten til å koble enheter til internett og kommunisere med dem via en app eller nettleser.

Bluetooth er også en populær teknologi, og den brukes ofte til å koble enheter som mobiltelefoner, høyttalere og hodetelefoner. Bluetooth har en begrenset rekkevidde sammenlignet med WiFi, men det er enkel å bruke og krever ingen ekstra utstyr for å koble enheter.

433MHz er en trådløs teknologi som ofte brukes i husholdningsapparater, for eksempel trådløse stikkontakter og dimmere. Det har en begrenset rekkevidde, men det er billig og enkelt å bruke.

Z-Wave og Zigbee er to populære protokoller som brukes til å koble enheter i smarthuset ditt. Begge disse protokollene bruker mesh-nettverk, noe som betyr at signalene kan hoppe mellom enheter for å øke rekkevidden. Z-Wave bruker et lavere frekvensområde enn Zigbee, noe som gir en lenger rekkevidde, men en lavere datahastighet. Zigbee er raskere enn Z-Wave, men har en kortere rekkevidde.

Zigbee 3.0 er den nyeste versjonen av Zigbee-protokollen, og den har flere forbedringer som øker kompabiliteten mellom enheter og gir en bedre ytelse. Z-Wave Plus er den nyeste versjonen av Z-Wave-protokollen, og den har også flere forbedringer som øker kompabiliteten mellom enheter og gir en bedre ytelse.

Det er også en ny standard på vei, kalt Matter, tidligere kjent som Thread, som skal gjøre det enklere å koble enheter til hverandre og kommunisere med dem. Matter er utviklet av Google og andre selskaper og er ment å være en kompatibel protokoll mellom Zigbee og Z-Wave.

Apple HomeKit

Apple HomeKit er et åpent smart-hjem-protokoll utviklet av Apple for å gjøre det enklere for brukere å kontrollere og automatisere enheter i hjemmet ved hjelp av iPhone, iPad eller HomePod. Det gir brukere mulighet til å kontrollere enheter som lys, låser, klimaanlegg, og mer med Siri-stemme-kommandoer eller via Home-appen.

HomeKit-kompatible enheter trenger å ha en innebygd chip som kalles HomeKit-tilbehørprofil (HAP) som kommuniserer med HomeKit-broen. Enhetene kan også kontrolleres via tredjeparts-applikasjoner som er godkjent av Apple, slik som Philips Hue-appen eller Elgato Eve-appen.

HomeKit gir også muligheter for automatisering slik at enheter kan reagere på andre enheter eller kalender-hendelser. For eksempel kan lyset automatisk slås av når du forlater huset eller endre temperaturen når du kommer hjem.

HomeKit er også kompatibelt med andre smart-hjem-plattformer, som Amazon Alexa og Google Home, slik at du kan integrere Apple HomeKit-enheter i et eksisterende smart-hjem-system.

I tillegg til å kontrollere enheter i hjemmet, gir HomeKit også muligheter for sikkerhet og privatliv, med innebygd sikkerhet for å beskytte brukerens data og automatiseringene.

Programvare for smarthus

Det finnes et bredt utvalg av programvare som kan hjelpe deg å sette opp og administrere et smarthus-system, inkludert mange freeware-løsninger.

Freeware-programvare er programvare som er gratis å laste ned og bruke, og det finnes flere alternativer tilgjengelig for smarthus-systemer. Dette kan være en god mulighet for deg som ønsker å prøve ut smarthus-teknologi, eller for deg som ønsker å spare litt penger på å sette opp et system.

En av de mest populære freeware-programvarene for smarthus-systemer er Home Assistant. Dette er en open-source-løsning som gir deg muligheten til å kontrollere og automatisere en rekke enheter og tjenester i hjemmet ditt. Det er kompatibelt med mange forskjellige protokoller og tjenester, og gir deg muligheten til å bruke tredjepartsapplikasjoner og -tjenester for å utvide funksjonaliteten.

Et annet populært alternativ er OpenHAB. Dette er også en open-source-løsning, og har et bredt utvalg av funksjoner og integrasjoner. Det gir deg muligheten til å kontrollere og automatisere en rekke enheter og tjenester i hjemmet ditt, og det er kompatibelt med mange forskjellige protokoller og tjenester.

En annen freeware-programvare for smarthus-systemer er Node-RED. Dette er en open-source-løsning som gir deg muligheten til å automatisere og kontrollere en rekke enheter og tjenester i hjemmet ditt ved hjelp av enkel, visuell programmering. Det er kompatibelt med mange forskjellige protokoller og tjenester, og gir deg muligheten til å koble sammen ulike enheter og tjenester for å skape avanserte automatiseringer og scenarier.

Det er viktig å merke seg at selv om disse programvarene er gratis, vil man ikke alltid ha den samme støtten som man ville fått fra betalte løsninger. Enkelte av disse programvarene kan ha begrensninger i funksjonalitet og kompabilitet med andre systemer, og support kan være begrenset.

Matter

Matter er en ny standard for kommunikasjon mellom smartenheter i hjemmet, utviklet av Google, Amazon, Apple og Zigbee Alliance. Denne standarden har som mål å gjøre det enklere å koble sammen ulike enheter fra ulike produsenter, og å gjøre det enklere å sette opp og bruke smartenheter i hjemmet.

Ved å standardisere kommunikasjonsprotokoller og teknologier, vil Matter gjøre det lettere for produsenter å utvikle enheter som kan kommunisere med hverandre, og for forbrukere å sette opp og bruke disse enhetene i hjemmet. Dette kan føre til økt utbredelse av smarthus-teknologi, og flere valgmuligheter for forbrukere når det gjelder å velge riktig protokoll og teknologi for sine behov.

Samtidig kan Matter også føre til at noen av de eksisterende protokollene og teknologiene, som f.eks. Zigbee og Z-Wave, kan bli mindre populære, da de ikke lenger vil være nødvendige for å koble sammen enheter fra ulike produsenter.

Det er imidlertid viktig å merke seg at Matter ennå ikke er lansert, og det er fortsatt usikkert hvordan dette vil påvirke valget av protokoller og teknologier for smarthus i praksis. Det vil trolig ta noen år før vi ser klart hva Matter faktisk vil bety for smart hjem teknologi.