Slik sparer Karoline og Espen penger på strøm

Har du hørt om varmestyring med smarthus? Med enkle grep og smarthus-teknologi kan du spare både strømforbruk og utgifter over tid. Investeringen har du spart inn i løpet av ett år.

Karoline og Espen sparer mye penger på strøm med smart varmestyring

– Det å spare strøm og få et enklere liv er absolutt to store fordeler med å ha et smarthus. Men jeg synes også at det er veldig estetisk med investeringene vi har gjort. Det har tatt huset vårt fra 1980-tallet inn i 2021, sier Karoline Nilssen.

Karoline og samboeren Espen Westermann har brukt mye tid og energi på oppussing av en enebolig i Bodø på cirka 170 kvadratmeter, inkjøpt i fjor vår. Her bor de halvparten av tiden med tre barn, som gjør at de trenger litt plass og to bad. De har delt oppussingsprosessen så langt med følgerne sine på Instagram med kontoene @oppussing_med_espen og @oppussing_med_karoline.

Smarte brytere og termostat i gang

– Det var naturlig å oppgradere det elektriske når vi først var i gang, spesielt siden jeg er over gjennomsnittet opptatt av både duppedingser og strømforbruket, sier Espen.



Har halvert strømregning

Espen og Karoline er veldig fornøyd med sine smarthus-løsninger.

– Da vi kjøpte huset i fjor vår var vi opptatt av å finne gode løsninger. Mange av strømenhetene i huset vårt snakker sammen via en smarthub - alt av belysning, termostater på panelovner, varmekabler og varmepumpe. Det gir oss mulighet til å enkelt styre alt fra mobilen. Vi har forhåndsprogrammert alt av oppvarming, noe som sparer oss for mye strøm, sier Espen.

Når familien drar bort på korte eller lengre turer, kan de når som helst underveis skru ned varme eller slå av belysning om de skulle ha glemt det. – På den siste strømregningen vi fikk har vi halvert selve strømforbruket siden i sommer! Nettleia er jo den samme, sier Karoline.

god kontroll på strømforbruket, takket være varmestyring

GOD KONTROLL PÅ UTGIFTENE: Karoline og Espen har svært god kontroll på strømforbruket, takket være varmestyring.



Strømforbruket vil øke

strømmen kommer til å bli stadig dyrere med det grønne skiftet.– Flere og flere innser at strømmen kommer til å bli stadig dyrere med det grønne skiftet. Ved relativt enkle grep kan man redusere strømforbruket og kutte utgiftene betraktelig, sier sier CFO i Futurehome, Thor Einar Strand. Han forteller at Elektroimportøren er behjelpelig med å finne de beste løsningene for kundene sine.

– Med en smarthub, smart-adapter til panelovner og varmtvannsbereder, i tillegg til en HAN-port som leser av strømmen, er mye gjort.

Dette kan alle få til, og eiere av eneboliger kan senke strømutgiftene med mellom 5000 - 10000 kroner i året. Investeringen har du tjent inn i løpet av år, sier han.



Unngå dyr strømbruk

For strømkunder som har spotpris er det mye strøm å spare ved å tidsinnstille el-bil, varmtvannsbereder og all termostatstyrt varme, som panelovner og varmekabler.

– Spotprisen på strøm svinger både i løpet av ett døgn, og fra dag til dag. Strømmen er dyrest mellom klokken 07.00 til 10.00 om morgenen og 16.00 til 19.00 om ettermiddagen fordi det er da alle bruker mest strøm. På denne tiden bør man unngå de mest strømkrevende og dyre prosessene i boligen, sier Strand.

Se mange gode løsninger her!



Smartplugg for styring av panelovner og småelektrisk

SLIK KAN DU SPARE: Smartplugg for styring av panelovner og småelektrisk



Elektroimportøren har det du trenger

Kategorisjef for Smarthus hos Elektroimportøren, Pål Hefre, bekrefter alt Thor Einar Strøm sier.

– Du kan spare mye penger på å flytte forbruket ditt til tider på døgnet da strømprisen er lavere, forklarer han.

Eksperten forklarer videre at når mange bruker strøm samtidig blir den dyr. Dette er typisk på morgenen når de fleste tar seg en dusj, eller når du kommer hjem på ettermiddagen og setter bilen til lading, skal lage mat, og varme opp hjemmet ditt.

– Dessuten er varmestyring med smarthus en god måte å redusere strømregningen på, samtidig som du sparer miljøet, forklarer Pål Hefre hos Elektroimportøren.



Thor Einar og Påls gode strømtips

Gode strømmsparetips- La el-bilen lade om natten når prisen er lav, og ikke på ettermiddagen om det ikke er nødvendig.

- Kjøp en smarthub og installer adaptere på varmtvannsbereder og all termostatstyrt oppvarming, som panelovner, varmepumpe og varmekabler. Elektroimportøren har gode løsninger og høy kunnskap om produktene. En HAN-port i sikringsskapet gir deg full oversikt til et hvert tidspunkt av døgnet over strømforbruket.

- Innstill varmtvannsberederen til å varme opp vannet klokken 12 på formiddagen i stedet for på morgenen, når alle dusjer og prisen er høy.

- Forhåndsinnstilling av varmen - ha lav temperatur på panelovner fra du legger deg, men still inn at varmen skrus opp fra klokken seks til syv når strømmen er billigere, slik at du får boligen ordentlig varm til du står opp.

- Bytt dine «dumme» termostater til smarte termostater. Om du ikke ønsker en smarthusløsning så kan fortsatt mange settes opp med ukesprogram.

Sjekk utvalget panelovner med ukesprogram her!



Smart varmestyring

Vet du egentlig hva energiforbruket ditt går til, eller hvor stor andel av den totale strømregningen i løpet av 12 måneder som går til oppvarming?

Ifølge Pål Hefre hos Elektroimportøren står energiforbruk i det fleste husholdninger knyttet til oppvarming for opptil 60 prosent av strømregningen.

– Med varmestyring har du et sparepotensial på mellom 25 og 40 prosent i energiutgiftene dine, avhengig av størrelse på boligen og husets energimerking. Med andre ord er varmestyring strømregningens beste venn, oppfordrer han.

Han råder alle til noe så enkelt som å senke temperaturen med bare 1 grad, og på den måten spare opptil 7 prosent av forbruket.

Sjekk denne smarte dingsen!

– Det har svært mye å si for totalen, sier eksperten.

Varmestyring kan gjøres på flere måter. Du kan ha alt fra smarthus-løsninger, til styring av enkeltprodukter. Mill WiFi panelovner kan enkelt styres via en app på telefonen. Termostat med tilsvarende funksjonalitet vil gjøre jobben for varmekablene dine.



– Har du allerede noen smarthusløsninger finnes det mange løsninger for varmestyring du kan samkjøre med dine andre produkter, avslutter eksperten.

Les mer om smart varmestyring her!

Smart termostat

Ny ordning for nettleie

Fra 1. januar 2022 vil også nettleien prises annerledes, som et tiltak for å få ned strømforbruket og spare strømnettet for belastning. Thor Einar Strand forklarer hvordan den vil regnes ut.

– Det kommer en ny ordning på nyåret, som gjør det ekstra viktig å ha kontroll på strømforbruket. Den timen du har brukt mest strøm innen den siste måneden styrer hva du skal betale. Så se for deg deg at dere er en familie på fem, med to bad. På en morgen kan det være flere som dusjer i løpet av en time, samtidig som vannkoker og komfyr er i bruk. Legg til lading av el-bil og oppvarming. Du kommer fort opp i 20 kilowatt i timen om du ikke har tidsinnstillinger som avverger dette, og det blir dyrt. Så du sparer penger både på selve strøm-delen av regningen, men også på nettleia ved disse enkle grepene, avslutter Strand.

Smart termostat finner du her!



SpotOn – elektrikertjeneste fra Elektroimportøren

Å sette opp en Futurehome hub eller koble opp smartplugger til panelovner, kan du helt fint gjøre selv. Er det derimot snakk om å gjøre endringer på fastinstallerte produkter, som for eksempel termostater, trenger du en elektriker. Med tjenesten SpotOn kan du for eksempel bestille ny termostat montert til fastpris. Trenger du mer hjelp kan du booke gratis videobefaring her. Det er helt uforpliktende, og du får tilsendt fastpris på arbeidet innen 24 timer.