Energisparingen som gjør en forskjell på strømregningen

Vi i Norden er avhengige av oppvarming store deler av året. De fleste av oss benytter oss primært av elektrisk oppvarming. Med høye strømpriser kan dette bli utfordrende for mange av oss. Så det er nå før vinteren vi bør ta grep. Både når det gjelder rutiner og smartere oppvarming.


Energisparingen som gjør en forskjell på strømregningen

I 2021 var snittprisen per kilowatt nesten 6x av snittet i 2020. Prisene i 2022 og vinteren 2023 var enda høyere. Vi kjenner alle følelsen av å åpne strømregningen etter første vintermåned, spesielt dersom strømprisene er høye. Men det finnes enkle grep å ta, i tillegg til at man kan få støtte fra Enova.



Smart varmestyring

Vet du egentlig hva energiforbruket ditt går til, eller hvor stor andel av den totale strømregningen i løpet av 12 måneder som går til oppvarming? I mange husholdninger står energiforbruk knyttet til oppvarming for opptil 60 prosent av strømregningen! Med varmestyring har du et sparepotensial på mellom 25 og 40 prosent i energiutgiftene dine, avhengig av størrelse på boligen og husets energimerking. Hvis boligen din bruker 20 000 kWh i året og 60% av dette er oppvarming utgjør det 12 000 kWh. Sparer man inn 25-40% av det forbruket snakker man om 3000 til 4800 kWh i året. Med andre ord er varmestyring strømregningens beste venn.

For hvor mye varme trenger du egentlig på bad, soverom, kjøkken og stue mens du er på jobb, ferie eller ligger og sover? Nei, det er ingen som har lyst til å stå opp til kalde rom, eller komme hjem til det. Men med varmestyring har du enkelt muligheten til å ha komfortvarme når du trenger det. Ved å senke temperaturen med bare 1 grad kan du spare opptil 7% av forbruket, så totalt er det mye å spare!

Varmestyring kan gjøres på flere måter. Du kan ha alt fra smarthus-løsninger, til styring av enkeltprodukter. Mill WiFi panelovner og Namron Zigbee smarte panelovner kan enkelt styres via en app på telefonen. Her kan du sette opp dags- og ukeprogram så ovnene regulerer seg selv, eller bare skru de ned til «bortevarme» i det du reiser hjemmefra. Termostat med tilsvarende funksjonalitet vil gjøre jobben for varmekablene dine. Om du alt har noen smarthusløsninger finnes det masse løsninger for varmestyring du kan samkjøre med dine andre produkter. Du kan lese 5 gode grunner til å investere i smart varmestyring her.



Utvalgte smarte varmestyringsprodukter



Dine rutiner kan påvirke strømregningen

Strøm koster mer på visse tidspunkt av døgnet. Som regel er strømprisen dyrest når mange bruker strøm samtidig. Så på morgningen mellom klokken 07-10, og på ettermiddagen mellom klokken 17-21 kan man forvente at det er dyrest. Er det ting du gjør i dette tidsrommet som kan flyttes på? Hvis man kan gjøre ting som å kjøre vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin utenfor disse tidsrommene vil det lønne seg. For de som har elbiler vil det også lønne seg å sette bilen til lading på senkvelden, før man legger seg – ikke i det man kommer hjem fra jobb.

Varmtvannsberedere bruker mye strøm. Har man et gavmildt dusjhode som bruker 16 liter vann per minutt og man liker lange 20 minutters dusjer er energiforbruket anslagsvis hele 13kWh! Koster strømmen to kroner per kilowatt tilsvarer det 26kr (uten nettleien) per dusj. Er man mer enn en person i husstanden kan dette beløpet fort bli høyt. Så hvis man kan kutte ned på mengden varmtvann man benytter vil det være ett av de beste tiltakene man kan gjøre.



Namron Zigbee smarte panelovner



  • Smart Strømstyring

    Smart strømstyring

    Et annet godt tiltak er å installere en smart strømstyring startpakke som inneholder både termostat, smarthub, relé og måleravleser. Dette gjør det mulig å styre varmtvannstanken og varmekablene på badet basert på strømpris, uten at det går utover komforten. Har du elbil? Da kan du i tillegg koble ladestasjonen opp mot smarthuben og unngå at elbilen lader når strømprisen er høyest.
    Dersom du får pakken installert av elektriker og styrer varmtvannstanken, elbilladingen og varmekablene basert på strømpris kan du få inntil 10.000 kr i støtte fra Enova.

  • Varmepumpe

    Varmepumpe for jevn temperatur hele året

    Varmepumper blir stadig mer populært på grunn av at den både er energieffektiv og miljøvennlig. Den utnytter varmeenergien som allerede finnes i luft og konverterer den til bruksvarme. Hvor mye du kan spare på en varmepumpe, kan variere basert på bruk og energipriser. Generelt kan du spare opptil 30-40% på strømregningen med en effektiv varmepumpe. En av de største fordelene med varmepumpe er at den holder en jevn temperatur i hjemmet hele året da den varmer på vinteren, og kjøler om sommeren.



Produser din egen strøm med et solcelleanlegg

Med et solcelleanlegg på taket kan du produsere din egen strøm samtidig som du kan selge overskuddsstrøm til strømselskapet! I tillegg krever det minimalt med vedlikehold og har en lang levetid. Solenergi er et klima- og miljøvennlig alternativ som er svært ettertraktet på markedet. Med vår tjeneste SpotOn kan du enkelt legge inn din adresse for å se hvilke takflater som egner seg best for solcellepanel og hvor mye strøm du kan produsere. Du får også fastpris på ferdig montert solcelleanlegg på sekunder. Sjekk ut solcelleanlegg til fastpris her



Når noe nytt skal i hus

Om man skal pusse opp kjøkkenet, legge nytt gulv eller bare trenger en ny hvitevare burde man se på mer enn utsalgsprisen. Nye hvitevarer med en god energimerking bruker vesentlig mindre strøm enn eldre produkter. Hvis man skal legge nytt gulv burde man legge gulvvarme, med en smart termostat eller termostat man kan legge inn dags- og ukeplaner i. Gulvvarme gir en høyere varmefølelse enn for eksempel panelovner, så du kan ha en lavere temperatur og dermed bruke mindre energi. Les mer om gulvvarme til parkett her.

Har du fortsatt masse gamle lyspærer i boligen kan du enkelt bytte de ut med strømsparende LED-pærer. LED bruker ca. 80% mindre strøm enn halogen og hele 90% mindre enn glødepærer. Se vårt utvalg av LED-pærer her.



Les mer om varmestyring