Slik bør du lyse opp uteområdet

Å lyssette hage, terrasse og inngangsparti har både praktisk og estetisk effekt. Vi guider deg gjennom utelampe-jungelen!

STILFULLT: Lys opp gårdsplassen! De forskjellige uteområdene krever forskjellig type belysning for å gi riktig effekt.

Her får du vår belysningsguide – steg for steg

Det går mot lysere tider, men det er fortsatt mørkt om kvelden. Det er derfor viktig å passe på at garasje, inngangsdør, oppkjørsel, hage og veranda har tilstrekkelig med belysning. Visste du at de forskjellige uteområdene krever forskjellig type belysning for og gi den riktige lyseffekten?

 • Inngangspartiet

  I inngangspartiet skal lyset være praktisk slik at du slipper å bruke tid på å lete etter nøkkelhullet. Spredt lys er spesielt viktig, og styr unna direkte belysning i hodehøyde. Du vil ikke blende deg selv og gjestene dine.

 • På gårdsplassen

  Her bør du tenke sikkerhet. En god opplyst gårdsplass avverger fall på glattisen i mørket og ubudne gjester. Har du lang oppkjørsel eller gangvei så kan du ha nytte av bakkebelysning. Et godt valg er uplights som du graver ned og som lyser oppover. Bakkebelysningen gir bra effekt, er stilig og praktisk. Det er også enkelt og driftssikkert å montere. LED-uplights varer dessuten vesentlig lengre, du trenger altså ikke å bruke tid på utskiftning. Pullert, også kalt stolpelamper eller lyktestolper, er et annet godt forslag til gårdsplassen. Ved belysning av større områder anbefales lyskastere - gjerne med fotocelle- og bevegelsesdetektor.

 • Terrasse og balkong

  Terrassen krever en helt annen lyskilde enn inngangspartiet. Her skal det være god atmosfære! Å kose seg på terrassen om kvelden med et glass vin i dus belysning er et must i sommermånedene. Lys opp med effektbelysning: LED-strips og LED-slanger. Hva med å plassere slange av lys bak grillen, rundt hele underkanten av utebordet, eller innunder markisen? Dimmer anbefales ved bruk av downlights eller spotter, for å gi den rette stemningen og for å slippe blending.

Sentrer lyset mot objekter i hagen, hvis du har en type spotbelysning. Det gir en veldig fin effekt.

 • I hagen

  Uansett størrelse på hagen så er det fint å lyse opp stier og gangveier med uplights eller pullert/lysstolper. I tillegg kan man lage fine effekter med LED-belysning i busker og trær, både permanent eller utskiftbart.

  Visste du at det finnes LED-lamper i mursteinstørrelse? Kakk ut en murstein fra trappen eller oppkjørselen og erstatt med lampen. Det finnes også lamper som er kamuflert som steiner!

 • Belysning krever kunnskap – les disse triksene før du setter i gang!

  • - Ikke plasser en lampe rett utenfor soveromsvinduet. Du har ikke lyst til å sove i flomlys!
  • - Våg å være kreativ med downlights. Lysene skal ikke nødvendigvis stå på rekke, de skal stå der det er optimalt.
  • - Ikke glem tak og vegger. Installer LED-downlights i takskjørtene. Downlights er praktisk og gir stilig effektbelysning, men også et godt lys.
  • - Dimmer og bevegelighetssensorer er smarte alternativ. Lys også opp endeveggen av huset med lamper som går ut og ned.