Spesialister på Downlights

Vi i Elektroimportøren har i mer enn 20 år solgt downlight fra anerkjente merkevareleverandører til det profesjonelle og private markedet i Norge. Vårt mål er å kun levere produkter som er 100% spesialtilpasset det nordiske markedet. Tekniske detaljer som tilkoblinger, montasjemetoder, fysiske mål, i tillegg til å oppfylle alle krav til merking, normer og sertifisering er nøye tilpasset kravene som stilles fra både den profesjonelle bruker og den enkelte forbruker. For LED belysning er det viktig å ha fokus på dimmingsegenskaper i tillegg til å finne de mest energieffektive løsningene.

Hva er viktig med LED downlights?

I og med at LED kommer med forskjellig fargegjengivelse og lysstyrke er det viktig å lyssette etter bruksområde og velge downlight med riktig ytelse. Sminker du deg i speilet på badet er det viktig med riktig lys. I stua vil du kanskje ha en pære som gir god atmosfære, i tillegg godt arbeidslys. Husk allikevel viktigheten av å ha dimmer, slik at man lettere kan justere lyset i forhold til bruken. Vi hjelper deg å velge korrekt dimmer slik at du kan dimme lyset flimmerfritt ned til 0%.

Spesialister på Downlights

Markedet oversvømmes av ulike downlights med varierende funksjonalitet, kvalitet og pris. Det har etter hvert blitt umulig å orientere seg om de ulike leverandører og teknologien som benyttes, både i lyskilde og armatur. Videre er begreper som ”Verdensledende produsent …”, ”Best levetid …”, ”Kan dimmes med de fleste dimmere …” flittig brukt. Vår erfaring, helt fra 1994, er at det er langt fra bruk av disse begrepene, til det å levere produkter og systemer som er tilpasset til det nordiske markedet.

Med noen få steg kan du enkelt å greit finne din downlight. Prøv vår downlightvelger her.

Vi i Elektroimportøren har i mer enn 20 år solgt downlight fra anerkjente merkevareleverandører til det profesjonelle og private markedet i Norge. Vårt mål er å kun levere produkter som er 100% spesialtilpasset til det nordiske markedet. Tekniske detaljer som tilkoblinger, montasjemetoder, fysiske mål, i tillegg til å oppfylle alle krav til merking, normer og sertifisering er nøye tilpasset kravene som stilles fra både den profesjonelle bruker og den enkelte forbruker. For LED belysning er det viktig å ha fokus på dimmingsegenskaper i tillegg til å finne de mest energieffektive løsningene.

Våre produkter er nøye testet

Vi stiller strenge krav til våre produsenter og leverandører gjennom hele produksjonsprosessen fra lysgivere, forkoblinger og reflektorer til de mest sofistikerte ytterbehandliger for værhardt klima. Dette sikrer at våre downlights oppfyller alle relevante standarder. Våre produkter er nøye testet og dokumentert med for IP grad (tetthet), temperatur og temperaturendring, IK (slagfasthet), salt spray (korrosjonsbestandighet), vacuum (tetthet), EMC, elektrisk sikkerhet, vindlast, lysmengde og lysfordeling.

Det nye lyset

Selv om det i dag fortsatt selges downlight med halogen lyskilder er det ingen tvil om at LED er det man burde anskaffe i de fleste tilfeller. LED er komfort, trivsel og økonomi! Velger man LED kan man spare så mye som 80% energi, og er den mest effektive strømsparingen du kan gjøre i huset når det kommer til belysning. Velger du i tillegg lyskilder som kan dimmes sparer du anda mer. I tillegg kan man glemme hva det vil si å bytte lyspære - LED har en levetid på mellom 15 og 20 år med vanlig bruk, det vi si over 50.000 timer.

Hvor mye energi spares med LED

En LED-lampe sparer energi fordi en større del av energien som tilføres blir til lys som vi har nytte av. Sammenlignet med gammeldagse glødelamper er besparelsene i strømforbruk hele 80 %. Sammenlignet med moderne halogen- og kompaktarmaturer er besparelsene fra 30 til 50 %. Legg merke til forholdet mellom tilført effekt (Watt) og hvor mye lys (Lumen) som er oppgitt. Det viser hvor mye lys du får for hver strømkrone.

Hva menes med en levetid på 50 000 mer?

LED lyskilder slutter ikke brått å lyse som en vanlig glødepære. I stedet reduseres lysutbytte over tid, med en kraftigere reduksjon på slutten av levetiden. For at produsentene skal ha sammenlignbar levetid er det valgt å sette et timetall til lysytelsen reduseres til 70 %. Dette synes ved at det står L70 etter timeantallet, noe som viser at etter 50 000 timer er det fremdeles 70 % av opprinnelig lysstyrke. En god installasjon som sikrer at armaturene får nødvendig kjøling tar høyde for dette. Bruk av dimmer vil sørge for tilpasset behagelig lys under hele levetiden.

50 000 timer vil si 17 års levetid om lyset er på 8 timer om dagen, 7 dager i uken. I praksis brukes lys mindre en dette, så en kan forvente opp til 20 års levetid.

Hva menes med 2700K og hva er varmt lys?

Fargetemperaturen måles med en Kelvin-skala. Jo større tall, jo kaldere (blått) lys. Det vi regner som varmt innelys har Kelvin-temperatur mindre enn 3500. For LED regnes 2700 K som ideelt. Kelvin-skalaen forteller imidlertid ikke hele sannheten, da en også ønsker en god innbyrdes fordeling av de ulike fargene som sammen lager det hvite lyset. Til dette har vi betegnelsen Ra- indeks eller CRI som har maksimalverdi på 100. Våre produkter har som regel Ra-indeks større enn 95, noe som er meget bra. Ofte er gjengivelse av rødfarge en svakhet. Våre LED-lyskilder er meget gode også på dette området.

Hvorfor har noen LED-lyskilder linse og andre ikke?

I motsetning til en glødetråd som kaster lyset alle veier, så kaster LED-chippen lyset fremover med en lysfordeling og spredning som ikke er ideell. Derfor tegner ofte rimelige lavkvalitets-LED et ujevnt lysbilde. Bruk av linse gir et jevnt lysbilde og akkurat den lysspredningen du ønsker.

Kan LED dimmes?

I praksis kan alle moderne downlight som er laget for innebruk dimmes. Utfordringene kommer når det brukes eldre eksisterende dimmere som er beregnet for halogen (12 eller 230V) eller vanlige glødelamper. Selv om dimmertabeller viser at en bestemt dimmer går mot en bestemt armatur, er en ikke sikret god funksjon. Resultatet er ofte flimring og at det kun kan dimmes over et lite område. Bytt derfor dimmer ved oppgradering av lysanlegg til LED. Vi leverer løsninger der man kan dimme downlights og spotlights helt ned, flimmerfritt, og de kan også tennes på et ekstremt lavt nivå.

LED-downlight med ekte halogenlysfarge

Nå kan du få den ekte varme glødelampefølelsen med LED. Med Farge Temp Skift/WarmDim-teknologien er lyset varmhvit på full styrke, og lyset blir gradvis enda varmere når det dimmes. Akkurat som vi er vant med fra halogenlamper. Farge Temp Skift/WarmDim-teknologien passer i alle rom, og er førstevalget i peisestuer, hytter, hoteller og restauranter.

Ny teknologi med to farger i selve LED-chippen gir suveren fargegjengivelse bedre enn Ra-indeks 95 (Ra-indeksen sier noe om hvor god fargegjengivelse lys har. Solen har en Ra på 100.) og en lystemperatur/lysstyrke som reguleres med dimmer fra 3000 til 2000K.

Når alle sier de er best, hvem kan en stole på?

LED-teknologien er på en måte ferdig utviklet, det som vil skje videre er vanlige tekniske fremskritt i takt med annen teknologi. For å kunne vurdere hva som er kvalitet så se for deg de tre ulike teknologiene som bygger opp en LED-downlight.

  • 1. Selve lyset kommer fra en chip. Denne brikken er fra noen få millimeter til en centimeter i diameter og produseres av noen få spesialfabrikker som leverer til alle de store armaturleverandørene. Våre produkter får sine brikker fra de absolutt beste produsentene selv om disse koster noe mer i produksjon.

  • 2. Lys-chippen trenger strøm som kommer fra en elektronisk styringskrets, som kalles driver. Våre produkter benytter kun de beste komponentene på markedet.

  • 3. Selve armaturen lages i metall eller plast. Alle våre produkter produseres i metall med moderne design, flott finnish og en overflatebehandling som varer.

Hvilken downlight skal du velge?

Bruk av downlight gjør lyset til en del av hjemmet. Du kan skape en lun og trygg følelse, i tillegg til å slippe lyset løs på en god bok eller på favoritt bildene eller blomstene. Valg av type downlight er viktig med tanke på hvordan og hvor lyset skal brukes. De finnes i hovedsak 4 forskjellige typer: fast, vipp, inntrukket eller 360 tilt.

Fast downlight

Med fast downlight faller lyset rett ned. Du ser litt av lyskilden, noe som gir ekstra liv i taket.

Tiltbar (vippbar) downlight

Med vippbar downlight kan du enkelt regulere lyset inn mot veggen eller ut i rommet. Du ser litt av lyskilden, noe som gir ekstra liv i taket.

Inntrukket (fast)

Full diskresjon med inntrukket lyskilde. Lyskilden er helt skjult fra alle vanlige vinkler og dermed uten blending. Flott til å lyse opp gulv og møbelgrupper.

360 tilt o

Kan roteres i alle retninger og tiltes opp til 20 grader slik at lyset kan rettes mot bilder, blomster, møbler og annet du vil ha frem i lyset!