Derfor bør du skifte til LED-lys

LED er et godt valg! Sammenlignet med tradisjonell halogen belysning, kan du spare opptil 80% av energikostnadene. Med opptil 50 000 timer levetid og liten lystilbakegang i løpet av levetiden er Alfa LED blant de beste på markedet. 50 000 timer tilsvarer 15 til 20 års normalt bruk for en gjennomsnittsfamilie.


LA DET BLI LED: LED kommer til å ta over alle lyskilder vi har i dag. LED-spotter i taket er både lekkert og energibesparende!

Gode grunner til å skifte til LED-lys

I en tid der tradisjonelle glødelamper er forbudt og halogen skal fases ut, er det eneste reelle alternativet «Light Emitting Diodes», også kjent som LED. LED-pærer har mange gode egenskaper andre alternativer mangler. De er utrolig energisparende og avgir samme lysmengde til en brøkdel av strømforbruket. Lav varmeutvikling gjør at LED-lampen ikke brenner støv og er mer barnevennlig! Halogenpærer er veldig skjøre, mens LED er upåvirket av støt.

Dette er hvorfor du bør skifte til LED:

  1. Mange unngår LED-pæren fordi de ikke tror at den kan dimmes. Det stemmer ikke! De fleste LED-lamper kan faktisk dimmes, men det er viktig å passe på at pæren matcher dimmeren. Spør i butikken om hvilken dimmer som passer til pæren din.
  2. Nå har det kommet en ny generasjon LED-pærer som gir korrekt lys- og fargetemperatur. Generelt ved dimming av LED vil fargetemperaturen kelvin (K) være lik på fullstyrke som på den laveste lysstyrken. Nå kan du kjøpe LED-pærer som skifter fargetemperatur ved dimming – og dermed gir deg den stemningen du har savnet med LED-lys!
  3. LED avgir ikke varme, og derfor slipper du unødig oppheting rommet. LED-pærer bruker energien sin til lys.


LED downlights


Glem watt, nå er det lumen som gjelder!

Vi er vant til å se watt som en referanse på hvor sterkt pæren lyser. Men watt forteller egentlig ingenting om hvor mye lys produktet avgir, den sier derimot hvor mye energi lyskilden bruker. Lumen (lm) er tallet du skal se på hvis du lurer på hvor mye lys pæren gir.

Til sammenligning:Ny interiørvennlig teknologi: WarmDim-teknologien gjør at lyset oppfører seg
akkurat som vanlige glødelamper når det dimmes ned. Ved dimming
reguleres lyset fra klart ved full styrke til varm glød ved lav styrke.


Glødepærer:

40W – cirka 410-470lm
60W – cirka 700-810lm

Halogen-downlightspærer - 230 volt

35Watt - cirka 180lm
50Watt – cirka 300lm

Halogen-downlightspærer - 12 volt

35Watt – cirka 300lm
50Watt – cirka 540lmLED-pærer varer lenge, men vær obs på at selv om det står 20 000 timer varighet så vil den ha et gradvis kvalitetsfall. Etter endt angitt levetid vil LED`en fortsatt lyse, men langt ifra så sterkt som den gjorde da den var ny.


LED pærer


Ta kontakt med oss hvis du vurderer å skifte ut til LED. Det er en investering som kommer til å betale seg ned på få år. Prøv smartepenger.no sin lyspærekalkulator og se hvor mye du kan spare på å bytte til LED.


Hvor bør man bruke LED?

Overalt – er svaret fra ekspertene. LED vil nemlig komme til å ta over alle lyskilder vi har i dag. Men i og med at de moderne pærene kommer med forskjellig fargegjengivelse og lysstyrke, så er det viktig å lyssette etter bruksområde. Sminker du deg i speilet på badet er det viktig med riktig lys. I stua vil du kanskje ha en pære som gir god atmosfære, i tillegg godt arbeidslys. Husk allikevel viktigheten av å ha dimmer, slik at man lettere kan justere lyset i forhold til bruken.


LED taklamper


RA/CRI (Color Rendering index) er en måling som forteller hvordan farger blir representert av lyset gjennom en viss lyskilde. Med andre ord, hvordan den aktuelle lyskilden kan gjengi farger mest mulig naturlig. Indexen går fra 0-100, men det er allikevel ingen i dag som kan gjengi farger 100 %. I en vanlig husholdning vil en fargegjengivelse(RA/CRI) på 80 + være mer enn bra nok.


LED armaturer