10 tips til enkel oppgradering av boligen

Skal dere selge og ønsker å makse prisen, eller har dere bare lyst på en liten oppfriskning? En enkel oppussing kan gjøre underverker med hvordan boligen føles. Her er våre beste tips.
10 tips til oppussing
  • Forandring fryder, men en full oppussing av huset blir fort svært dyrt. Og er det egentlig nødvendig? Selv en lettere oppgradering er ofte nok til å få hjemmet til å føles nytt, fresht og lekkert. Hvilke tiltak dere bør prioritere, avhenger litt av hva målet er.

    Hvis det er snakk om en enkel oppussing før du legger boligen ut for salg, lønner det seg å prioritere de mest synlige tiltakene: Å male, skifte ut knotter og lyse opp mørke kroker eller montere stemningslys, er små grep som kan få potensielle huskjøpere til å tenke: «Her vil jeg bo!»

    Hvis oppgraderingen heller skyldes egen lyst, er spillerommet større. Da er det jo deres ønsker og behov som legger føringene – ikke kyniske betraktninger om hvilke tiltak som gir størst utslag på salgssummen.

    Her er 10 tips til enkel oppussing som gjør hverdagen lettere og mer estetisk, uten å kreve altfor mye. Og husk at dere kan bestille en elektrikerpakke eller få anbefalt en elektriker av oss, slik at el-arbeidet blir utført etter boka – helt uten overraskelser.

  • 1. Forny hjemmet med maling

    Å male er selve klassikeren når det er snakk om enkel oppussing. Med god grunn. Nye farger på veggene kan nemlig få rommet til å se helt annerledes ut, samtidig som det er en jobb dere nokså enkelt kan gjøre selv. Et nytt malingstrøk på lister, karmer og tak vil også hjelpe boligen til å føles fresh.

    For å få et best mulig resultat anbefaler vi at du fjerner stikkontakter, lysbrytere, dimmebrytere, vegghengte lamper og lignende før maling. Det er her snakk om selve enheten, ikke det strømførende i veggen. Da slipper du å maskere rundt, noe som vil spare deg for tid samtidig som du får et mye penere resultat. Som et ekstra sikkerhetstiltak kan du skru av sikringen før du gjør dette, men det er ikke nødvendig.

    Husk at farger ofte oppleves svært ulikt i forskjellig lys. Derfor lønner det seg å kjøpe fargeprøver slik at du får sett fargen i riktig lys, før dere maler hele rommet. Husk også å bruke maling som er tilpasset bruken, for eksempel våtromsmaling på badet.

  • 2. Bytt ut gulnede stikkontakter og brytere

    Har dere brukt time etter time med malerkost og -rulle, bare for fortsatt å føle at veggen ser slitt ut? Se på lysbryterne og stikkontaktene! I svært mange hjem er de gulnet, og den gulfargen nytter det ikke å fjerne. Har de fått slitemerker, sprukket i plasten, blitt malt på tidligere eller er de bare gamle? Løsningen er å bytte dem. Det koster ikke stort og kan gjøre hele forskjellen.

    Velger dere brytere fra f.eks. ELKO plus-serien, kan dere faktisk få skikkelig stilige lysbrytere, dimmere og uttak – og gi veggen akkurat det løftet dere var ute etter. Kanskje sorte lysbrytere og stikkontakter passer bedre til fargen dere har valgt en hvit, eller er dette muligheten til å starte smarthus-styring av lampene? Kanskje en stiligere ramme er alt som trengs? Trenger du en ny ferdig montert stikkontakt?

  • Bytt ut gamle og slitte lysbrytere og stikkontakter
  • Her kan du lese råd til belysning i alle husets rom
  • 3. Oppgrader belysningen

    Riktig belysning gjør underverker med hjemmet. For lite lys vil for eksempel føre til at rommet føles mørkt og trangt, mens myk belysning over spisebordet gir en intim og koselig følelse.

    Vårt tips er å dele rom inn i soner, slik at belysningen er tilpasset hvordan dere bruker hver enkelt del. Andre småting som kan gi ulike rom et skikkelig løft, er integrerte lys i garderobeskapene, dimmer på baderommet så lampene kan gi alt fra godt sminkelysene til stemningslys, og LED-strips bak hodegjerdet på senga for en lun og hyggelig stemning på soverommet.

    Hvis barna er mørkeredde, kan LED-strips under senga gi akkurat den ekstra tryggheten de trenger slik at de – og dere voksne – får sove godt. Og hvorfor måtte fomle etter lysbryteren for deretter å bråvåkne av «flomlys» hvis du må på do i løpet av natta? Smartlys med bevegelsessensor løser problemet på en elegant måte! Dere kan gå for et helt enkelt nattlys til en billig penge, eller begynne overgangen til smarthus med Philips Hue eller Lifx. Kunne du tenkt deg smarthusløsninger til annet en bare lys kan f.eks Fibaro være tingen. En ferdig montert LED lampe med sensor kan også løse problemet.

    Også ellers i huset vil en ny lampe eller fire ganske sikkert gjøre mye for følelsen – og stemningen eller leselyset. Eller dere kan montere inn downlights for helt nye muligheter. Eller trenger du kanskje bare nye LED downlights?

    Her kan du lese råd til belysning i alle husets rom

  • 4. Nye panelovner

    Har dere panelovner langs veggene? De er ikke alltid så pene, spesielt ikke eldre panelovner, men likevel helt nødvendige for å holde varmen innendørs når vinterkulda biter.

    Løsningen er å oppgradere dem! Panelovner trenger nemlig ikke å være slitte, gulnet, kjedelige eller ha metallfront. Dere kan for eksempel bytte dem ut med panelovner i glass som gir lavere overflatevarme. Det finnes også et stort utvalg av moderne utseende panelovner med «vanlig» fronter også. Hvis du først skal bytte ut panelovner anbefales de med nattsenking eller WiFi ovner slik at du kan spare strøm når dere sover eller ikke er hjemme.

  • Nye panelovner med WiFi
  • 5. Fiks gulvet

    Et matt og ripete parkettgulv får boligen til å føles slitt. Da er sliping og behandling av gulvet en relativt rimelig måte å gi rommet en oppgradering.

    Hvis gulvet ikke kan slipes, kan også nytt parkett- eller laminatsgulv være en overkommelig investering hvis ikke rommet er så stort. Å klikke sammen ny parkett er en typisk oppussingsoppgave dere kan gjøre selv. For virkelig å løfte rommet, kan dere samtidig vurdere å legge varmematte under parketten. Det gir behagelig innetemperatur, bedre inneklima, og krever mye mindre strøm enn de fleste tror. Varmematten kobles til trådløs termostat, og varmes opp så fort at dere slipper å holde gulvet varmt mens dere ikke er hjemme eller sover, noe som sparer dere for penger.

  • 6. Synlige ledninger

    Det er kanskje ikke nok til å få boligen til å føles ny. Men få småjobber gir større tilfredsstillelse enn å feste ledningene som henger slapt langs veggen eller listene, eller endelig få de skjult med en minikanal (kabelskjuler). Med klips er det enkelt å forvandle slarkete lampettledninger til snorrette linjer. Alt du trenger å gjøre, er noen lette slag med hammeren. Eller lim opp en minikanal og skjul dem for godt. Det finnes også sorte ledninger og kanaler for der det passer best!

  • Pop-up strømsøyle
  • 7. Gi kjøkkenfrontene en oppgradering

    Ny kjøkkeninnredning er dyrt, men dere kan gjøre mye bare ved å pusse opp frontene. Den mest omfattende løsningen er å bytte ut dørene, men det enkleste alternativet kan være nok til å gi rommet en velfortjent oppgradering: Mal innredningen, lim opp LED strips eller heng opp LED armatur under overskapene. Da er mye gjort.

    Hvis dere samtidig bytter ut knottene, vil det raskt føles som et nytt kjøkken.

  • 8. Bytt ut benkeplaten

    En gammel, slitt benkeplate drar ned helhetsinntrykket på kjøkkenet. Gi kjøkkenet et løft ved å pusse og beise benkeplaten (om det går) eller bytt den ut. Et tips hvis den skal byttes ut er å ikke bare frese åpning til vaskekummen, men også å lage et hull til en pop-up stikkontakt. Dermed løser dere strømtilførselen til stavmikser, vaffeljern og de andre kjøkkenredskapene på en stilig måte – lett tilgjengelig når dere trenger den, og nesten usynlig ellers. Hvis du ikke ønsker å borre i benkeplaten kan en strømsøyle også monteres opp ned i et overskap!

  • 9. Fjern svartsopp på badet

    Svartsopp i silikonen mellom baderomsflisene betyr ikke, som mange tror, at hele badet må pusses opp. Svartsopp er ikke farlig, slik at en svært enkel oppussing faktisk er nok: Mal over fugene med en fugepenn. I dusjen fungerer ikke dette, men dere kan enkelt løse problemet ved å legge ny våtromssilikon. Bruk en såkalt SMP-fugemasse, så slipper dere svarte prikker senere.

    Siden svartsopp ofte skyldes dårlig ventilering, kan det være en idé å sjekke avtrekksvifta. Er den dårlig og bør byttes?


Les mer om oppussing: