Tips til oppussing og renovering

Nå er det mange av oss som er hjemme. Vi tar tak i småjobbene og oppussingen vi har utsatt i lang tid. Men når jobben skal gjøres er det greit at den blir gjort skikkelig!
Når vi tenker på oppussing, har vi en tendens til å se for oss nymalte vegger, blanke gulv og kule detaljer – altså forbedringer som går kjapt og synes godt. De mindre synlige tingene, som behagelig lys og varme, er kanskje ikke like gøy, men enda viktigere ...
Det viktigste med oppussingen er det du ikke ser

Det viktigste med oppussingen er det du ikke ser

Har du vært på besøk hos noen som har det helt strøkent, men det var så gulvkaldt der at du var fristet til å be om et par ullsokker? Eller vært i en middag der mat, drikke og borddekking var som tatt ut av et interiørmagasin, men du satt med flombelysning rett i fleisen? Eller har du det kanskje sånn selv? Dette er det heldigvis enkelt å gjøre noe med!

Forskjell på kvinner og menn

Aller først: Det er kanskje ikke så overraskende at det er forskjell på menn og kvinner, og hva de synes er viktigst når det gjelder oppussing. Mennene tar ofte initiativ til praktiske gjøremål som utvendig oppussing, bygge kjøkken, legge nytt gulv, etterisolere osv. Kvinnene tar oftere initiativ til å pusse opp innvendig, ommøblere, velge nye farger – altså det mer estetiske. La oss ta en titt på det som er litt «midt imellom»!

  • Tenk på dette før du maler

    Før du maler

    Å male veggene er en relativt enkel og rimelig måte å oppgradere boligen på, og de aller fleste av oss har vel svingt seg med en malerkost. Mange nymalte vegger skjemmes imidlertid av gule og slitte stikkontakter og lysbrytere. Hvis du likevel skal male veggene, er det naturligvis smart å tenke på helhetsinntrykket. Å skifte til nye stikkontakter og lysbrytere er en enkel måte å modernisere og løfte rommene på. Istedenfor de misfargede «kladeisene», finnes det for eksempel flatere varianter i aluminium, svart og hvit som er med på å heve inntrykket på et blunk. Det samme gjelder lysbryterne. Det finnes brytere i klassiske hvite utførelser, samt mer moderne brytere i aluminium og svart. Gjør elektromateriell til en del av interiøret! Det finnes også rammer som kan settes rundt dine brytere og stikkontakter som gir et skikkelig løft til interiøret ditt. Du kan nå enkelt sette ditt personlige preg på dimmere og brytere! Så lenge du ikke skal røre kablene i veggen kan du selv bytte både deksler, vippestykker og rammer på stikkontakter og lysbrytere, ellers kan en elektriker fikser dette raskt og enkelt for deg.

  • Tenk på dette før du legger nytt gulv

    Før du legger gulv

    Det er ubehagelig, og unødvendig, å fryse på beina når man er innendørs - man får mest lyst til å ta på seg digre ullsokker eller trekke beina opp i sofaen av sånt. Det finnes så mange fine parketter, tepper og gulvbelegg der ute, men før du setter i gang – hadde det ikke vært deilig med varme i gulvet? Å legge nytt gulv er virkelig med på å løfte en bolig. Varme som kommer direkte opp fra gulvet gir en større varmefølelse en tradisjonelle varmekilder som panel- og oljeovn. Så mange opplever at de kan senke temperaturen hjemme med flere grader når føttene er gode og varme. Det er mange måter å bli varm på føttene på, og begreper som varmefolie, varmematter, varmekabelmatter og varmekabler blir ofte blandet sammen. Disse produktene har samme funksjon, nemlig å holde deg varm på føttene, men de har noe ulike bruksområder. Det er også stor variasjon på hva du kan gjøre selv. Uavhengig av hvilken løsning man ønsker og velger, er det selvsagt viktig at kursene dine tåler belastningen. Hvis du er i tvil, kan det være smart og forhøre seg med en elektriker.

  • Før du plasserer lyspunktene

    Det kan være ganske slitsomt å lese en bok i dårlig lys. Nesten like slitsomt som å tilbringe en hel kveld under altfor sterke lyspærer. Når man skal pusse opp boligen er det lett å tenke på hva slags lamper man skal ha, og så glemmer man kanskje hvor de skal være og hva slags lys det skal være i dem ... Plassering av lys er viktig. Ved å tenke godt gjennom plasseringen av lys og skape lyssoner, får du arbeidslys der du trenger det og stemningslys der du skal slappe av og kose deg. Det kan være vanskelig å vite hvor alle disse lyspunktene skal være, men da er det godt at man kan få hjelp av fagfolk. Ta gjerne kontakt med oss i våre varehus, så hjelper vi deg videre!

  • Før du gjør noe som helst

    Som du skjønner - når man skal i gang med real oppussing, er det viktig å starte med det første først. Har du tenkt på om du har nok strøm til alt du har lyst på i boligen din? Gamle boliger er ikke nødvendigvis rigget for dagens strømforbruk. Mange av dagens elektriske hjelpemidler, spesielt eldre elektriske produkter, drar mye strøm både ute og inne. Kanskje skal du faktisk starte i sikringsskapet for å sjekke om du trenger en ny kurs eller avdekke om du trenger mer strøm til boligen? Hvis du lurer, er det bare å kontakte våre elektriker partnere, så kan du heller bruke tiden din på oppussingen. Det er jo det som er gøy!

Oppussing – rom for rom

Enkle oppgraderinger kan gjøre hverdagen din tryggere, smidigere og smartere, og ikke alt er så kostbart som du kanskje tror. Her er noen eksempler på store og små grep du kan ta for å oppgradere boligen din – rom for rom.

  • Les om oppussing av gang, hall, entrè og trappegang her

    Entre og trappegang

    Førsteinntrykket skapes i entreen. Det er det første rommet du går inn i når du kommer hjem, og det er her gjestenes opplevelse av boligen din blir formet. Så hvorfor ikke gjøre det du kan for å imponere?

    Les mer om oppussing av entreen og trappegangen her.

  • Les om oppussing av stuen her

    Stue

    Stua er et av boligens viktigste samlingspunkter, og det er en kunst å pusse opp rommet slik at alle får behovene sine tilfredsstilt. Mens noen vil lese en bok eller spise et måltid, er det andre som vil se på TV eller bare slenge seg på sofaen. Det er med andre ord mye å tenke på før man går i gang med oppussing av stuen.

    Les mer om oppussing av stua her.

  • Les om oppussing av badet her

    Bad

    Tenk deg et luftig bad med moderne møbler, behagelig belysning og grønne planter. Et bad der du kan synke ned i såpeskum med et glass vin og dempet musikk ... helt til barna banker på døra og må på do. Sånn er virkeligheten - et bad skal favne både store og små. Det må være praktisk og funksjonelt, men gjerne også inneha en liten dæsj med spa.

    Les mer om oppussing av badet her.

  • Les om oppussing av kjøkkenet her

    Kjøkken

    Kjøkkenet har en tendens til å tiltrekke seg folk. Det er der vi klynger oss sammen på fest, det er der vi holder kokken med selskap, det er der vi gjør lekser med barna og det er der vi lager frokost og spiser middag. Det er med andre ord et rom som krever litt, særlig av belysningen.

    Les mer om oppussing av kjøkkenet her.

  • Les om oppussing av soverom her

    Soverom

    Det sies at et soverom kun skal brukes til å sove i, men i virkeligheten er det jo et sted der det både leses, oppbevares klær og hoppes i senga. Så hva er det viktigste ved en oppussing av soverommet?

    Les mer om oppussing av soverommet her.

  • Les om oppussing av garasjen og uterommet her

    Garasje/uterom

    Vi nordmenn elsker å være ute så fort vi har muligheten, og for mange av oss er uterommet en forlengelse av huset. For vi pusser opp både inne og ute. Vi kjøper nye utemøbler og fyller dem med skinnfeller, tepper og puter. Vi investerer i nye markiser og varmelamper, og vi kjøper inn blomster og planter.

    Les mer om oppussing av garasje og uterom her.

FAKTA:

  • Kvinner, menn og oppussing

    Nordmenn bruker betydelige summer på oppussing, og over halvparten av oss planlegger oppussingsprosjekter i løpet av 2019. I fjor anslo Prognosesenteret at hver husstand som utfører oppussing i snitt bruker 55 000 kroner på innvendig arbeid. Ifølge en undersøkelse som TNS Gallup har gjennomført for forsikringsselskapet If, er kvinner er mest opptatt av grep som skaper trivsel i hjemmet, mens menn heller vil starte med forbedringer av tekniske forhold, og utsiden av huset. Dette underbygges av Prognosesenteret, som melder at det «tradisjonelle kjønnsrollemønstret er synlig i hjemmets oppussingsprosjekter».
    (Kilde: Prognosesenteret, If)

  • På tide med en el-sjekk?

    Et el-anlegg varer heller ikke evig, men trenger service, vedlikehold og utbedringer, ettersom det gjennomgår både slitasje og bruksendringer. Å få utført en sjekk av ditt elektriske anlegg, kan avdekke farlige mangler som kan føre til branntilløp og strømgjennomgang. Ved en el-sjekk går en elektriker gjennom det elektriske anlegget ditt, og kommer med en tilstandsrapport med forslag til eventuelle utbedringer, og en alvorlighetsgrad over eventuelle mangler. I tillegg kan elektrikeren også komme med forslag som kan gi deg økt komfort, og energi-økonomisering. Tar du en el-sjekk vil det rett og slett gi deg bedre kjennskap om tilstanden til ditt elektriske anlegg, og du kan vurdere hvilke utbedringer som burde tas tak i. Ta kontakt for en el-sjekk her.


Les mer om oppussing: