Slik setter du opp oppussingsbudsjett

Oppussing har en lei tendens til å bli dyrere enn forventet, og dårlig oversikt over budsjettet er en viktig årsak. Her er noen gode tips for å unngå budsjettsprekk.
Slik setter du opp oppussingsbudsjett

Mange sprenger oppussingsbudsjettet, og det sies at man må regne med at oppussingen blir minst 10 prosent dyrere enn estimert. Hvordan kan vi unngå dette?

 • Spar penger, planlegg og prut!

  – En oppussingsprosess bør jo helst starte med sparing. Når du selv legger opp nok penger til oppussingen istedenfor å låne alt i banken, blir du også mer bevisst på pengene dine. Det har blitt en kultur for å låne penger og betale tilbake, istedenfor å spare penger selv, men jeg tror det er lettere å holde planen og prioriteringene når man bruker egne sparepenger, sier Cecilie Tvetenstrand.
  Hun er forbrukerøkonom i Danske Bank, og i tillegg til å spare, anbefaler hun alle som skal i gang med oppussing om å sette opp en prioriteringsliste og et budsjett.
  – Hva er det viktigste å få gjort, hva kan du gjøre selv og når skal du leie inn fagfolk? Legg inn alt dette i prioritert rekkefølge i budsjettet ditt. Hent inn priser og tilbud, og husk at det går an å forhandle. Mange tenker at prisen i butikken er det varen koster, men det er ofte mulig å prute, særlig på kostbare ting som parkett, kjøkken og annet du trenger til oppussingen.

 • Hvordan sette opp oppussingsbudsjett?

  Med et budsjett vil du raskt se om du holder deg innenfor budsjett og hvor mye det er igjen. I tillegg til at du får bedre oversikt over økonomien, kan også budsjettet fungere som en guide for oppussingen. Du trenger egentlig ikke mer enn penn og papir for å sette opp ditt eget budsjett, men det finnes også en rekke hjelpemidler, for eksempel på nett.

  Googler du «budsjett», dukker det opp flere maler og verktøy som du kan laste ned gratis og som gjør jobben med å sette opp budsjettet enklere. Sjekk for eksempel Excel eller Google sheets. For de som bruker Excel finnes det for eksempel en gratis budsjett-mal for boligoppussing tilgjengelig på Microsoft sine norske nettsider.

  Klikk her for å laste ned budsjettmalen.

  Banken din har kanskje også et budsjettverktøy i nettbanken som du kan bruke?

 • Slik setter du opp oppussingsbudsjett
 • Enklere enn du tror

  Budsjetter handler om rader og kolonner, faste kostander og variable kostnader, og det er rett og slett en oversikt over hva som kommer inn av penger og hva som går ut. Heldigvis er det ikke så vanskelig å lage et budsjett som du kanskje tror. Cecilie Tvetenstrand bruker Excel for enkelhets skyld.

 • 1.

  Sett inn en overordnet ramme for hvor mye oppussingen skal koste – altså totalbeløpet som er satt av til oppussing.

 • 2.

  Legg deretter inn alle utgifter du kjenner til. Noen utgifter er enklere å fastslå enn andre. Dersom du har innhentet priser på materialer som fliser og parkett, eller har innhentet fastpris-tilbud på arbeid, kan du legge dette inn som faste utgifter. Estimer materialkostnadene i en kolonne og arbeidskostnadene i en annen kolonne.

 • 3.

  Noen utgifter er variable. Variable utgifter er ting du vet du vil bruke penger på, men ikke hvor mye. De kostnadene du er litt usikre på bør likevel estimeres etter beste evne. Hold i hvert fall av en sum du tror kan dekke den aktuelle posten i budsjettet.

 • Budsjettsprekk?
 • Hjelp! Budsjettet er i ferd med å ta slutt!

  Pust rolig. Sett deg ned med budsjettet og ta en titt på postene som gjenstår.

  Kan du utføre noen av oppgave som gjenstår selv, eller kan du invitere venner og familie til en liten dugnad? Til å sette opp gipsplater, sparkle, male, rive vegger eller legge gulv? Dugnad er både sosialt og kostnadsbesparende.

  Husk at det kan være mye å spare på å kjøpe inn materiell selv, for eksempel el-materiell.

  Ta det viktigste først, og la det nest viktigste vente til du har klart å spare opp nok penger. Eller følg rådet til Cecilie Tvetenstrand og se om du finner penger i hverdagsbudsjettet ditt.

  – Hvis det nærmer seg budsjettsprekk, får du en gyllen mulighet til å se på hverdagsbudsjettet ditt. De aller fleste kan hente inn litt penger ved å være bevisst på hva de bruker penger på i hverdagen, sier hun. – Kanskje gir det også en større motivasjon å vite at man sparer til noe av varig verdi?

 • PS: Når du er ferdig med oppussingen, er det stor sannsynlighet for at verdien på boligen har steget. Da kan det være smart å få en ny verdivurdering av boligen slik at du kanskje får bedre betingelser i banken!


Les mer om oppussing: