Oppussing og renovering av bad

På et bad er det de usynlige detaljene som er viktigst - nemlig det som skjer bak flisene, og inne i vegger og tak. Dersom du skal i gang med en real oppussing av badet, med flislegging og nytt elektrisk anlegg, krever det selvsagt både fagfolk og et solid budsjett. Men det går faktisk an å pusse opp badet, både raskt og rimelig.
 • Oppussing av badet starter her

  Start med det viktigste, nemlig belysningen. Et bad med sterkt lys midt på natten, er nesten like irriterende som et bad med dårlig lys når man skal sminke seg, så sørg for å ha belysning som kan dimmes opp og ned etter behov. Baderomsmøbler behøver heller ikke å koste all verden. Et nytt servantskap, en hylle til smykker og parfyme, en kurv til alt du vil gjemme bort eller et kult speil, kan heve inntrykket på et knips. Hvis du gjør plass til en grønn plante og noen nye håndklær, begynner badet virkelig å ligne et lite spa. Så får du bare sørge for at alle har vært på do før du tapper i badekaret ...

 • Befaring

  Start alltid baderomsoppussingen med en befaring med en fagperson, og bruk kun seriøse aktører og sertifiserte håndverkere. Mange bad får nemlig fuktskader etter dårlig utførte jobber. Dette kan raskt utvikle seg til sopp og råte, noe som igjen kan føre til høye regninger, og enda verre - være helsefarlig.

 • Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon
 • Elektriker

  Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon, og det er strenge krav til elektroinstallasjoner på badet. Ta kontakt med en elektriker først som sist. Det finnes ulike stikkontakter som egner seg spesielt godt på bad, for eksempel stikkontakt med lokk, og disse kan du naturligvis kjøpe enten du er en fagperson eller ei. Hvis du skal totalrenovere badet kan du også få fastpris på det elektriske.

 • Gulvvarme må man ha på badet - punktum

  Rør og varme

  Naturlig slitasje på elementer som vannrør, avløpsrør, sluk, klosett og vaskemaskin fører til at de må bør byttes ut – og det før det blir lekkasje. Er varmekablene over 15 år gamle, bør de også byttes ut. Pusser du opp uten å bytte dette og det ryker i fremtiden, må både gulvet og membranen rives opp igjen. Det finnes et alternativ som gjør at du ikke trenger å pigge opp betongen for å fornye gulvarmen. Etter fliser er fjernet og gulvet er renset/pusset litt kan du rulle ut varmematter rett på gulvet, for så å legge fliselim og fliser rett oppå! Dette sparer deg for både tid og penger.

 • Termostat er energibesparende sammenlignet med en regulator

  Termostat

  Dersom du har varme i gulvene og gulvføler som styres av en regulator, er det fornuftig med en oppgradering til termostat. En termostat vil automatisk styre varmen ut ifra den faktiske varmen i rommet, og i forhold til temperaturen du har stilt inn på termostaten. Med automatisk regulering av varmen, får rommet dermed en mer stabil temperatur. En termostat vil også være mer energibesparende og gi mer komfort enn en regulator.

 • Håndkletørker

  Det er ikke særlig behagelig å tørke seg med fuktige håndklær. Med en håndkletørker får du tørre og varme håndklær når du trenger det. Ikke helt usynlig, men veldig behagelig!

 • Lyd

  Lyd på badet er et must, og lyd kan du få enten fra en enkel pop-your-shower til integrerte høyttalere som innfelles i en enkel boks i veggen eller i taket.

 • Pax Passad baderomsvifte

  Avtrekksvifte

  Badet er rommet for damp, vann og lukt. Med en avtrekksvifte løser du dette problemet effektivt. Hvis du kun har en lufteluke i dag er dette en av de beste investeringene du kan gjøre for badet ditt, men også en oppgradering fra en enkel avtrekksvifte til en helautomatisk en er en god investering. Det finnes faktisk også vifter som er automatiske som skrus på ved fukt og ved vond lukt, og de installeres diskret i veggen.

 • Riktig baderomsbelysning er viktig. LED strip rundt speilet gir god belysning og ser kult ut samtidig

  Belysning

  Som i alle andre rom, er også belysningen på badet viktig. Vi ønsker jo et annet lys når vi sminker oss enn når vi tasser inn på badet på natten, eller når man skal ha litt avslappende alenetid. Men hva slags belysning fungerer egentlig til de ulike behovene og situasjonene? Les vår guide til baderomsbelysning her.

Les mer om oppussing: