Belysning på barnerom

På barnerommet er det ofte full fart fra morgen til kveld, og behovet for belysning forandrer seg døgnet rundt. Her får du tips til den perfekte belysningen til barnerommet.
 • Barnerom med plafond fra Namron

  Det er smart å begynne med en vanlig taklampe som kan bidra med lys til hverdagsaktivitetene, og deretter sørge for at du har riktig lys til lekser og kos.

  Aktiviteten på et barnerom endrer seg døgnet rundt. I det ene øyeblikket er det legobygging på høyt nivå, i det neste er barna dypt konsentrert om lekser, før gnir seg i øynene og legger seg for å sove. Alle de ulike aktivitetene skaper forskjellige behov for belysning, og hvis du er smart og kreativ, kan du skape et morsomt barnerom ved bruk av forskjellige lamper og lys.

  Elektriker og produktsjef Jonas Stavran Aas i Elektroimportøren anbefaler å sørge for to ulike former for lyssetting på barnerommet: Lys for funksjon og lys for stemning. – Begge deler er viktig for å gjøre barnerommet både praktisk og hyggelig, sier han.

 • Barnerom om dagen

  Behovet for belysning på et barnerom, endrer seg fra dag til kveld. De leker og gjør lekser på rommet sitt, de har besøk av venner og holder på med hobbyer. På dagtid sitter de kanskje på gulvet og leker, og da er det ekstra viktig med belysning som gir lys over hele rommet. I tillegg til dagslyset fra vinduet, er det smart å velge belysningsløsninger som fordeler lyset godt i alle kriker og kroker.

  Stavran Aas anbefaler å begynne med å velge god generell takbelysning. – Takbelysning skal primært være funksjonelt og praktisk, og evne å lyse opp et helt rom. I taket kan du velge enten en pendellampe, downlights eller en plafond – det viktigste er at det du velger gir god spredning av lyset. Ved å montere takbelysning med dimming kan du dessuten tilpasse belysningen til enhver situasjon.

 • Philips Hue gjør lysstyringen på et barnerom til en lek

  Barnerom på kvelden

  Mens en taklampe sørger for god allmennbelysning, er det fint med godt lys ved bord der barna sitter med hobbyaktiviteter eller lekser. En mer konsentrert lyskilde kan hjelpe med å fokusere på det som skal gjøres, enten det handler om å tegne, bygge, lese og gjøre skolearbeid.

  Når det blir mørkere utenfor er det dessuten fint å ha leselys ved sengen. En LED-lampe kan være fin å ha ved senga ettersom disse pærene ikke blir varme slik tradisjonelle pærer kan bli. Noen barn synes også det er skummelt å sove i mørket, så for dem kan det være fint med nattlys. Nattlys kan hjelpe om barnet ditt våkner midt på natten og syns det er vanskelig å orientere seg. Når det gjelder nattlys, er det viktig å velge en lampe som lyser nok til at barnet føler seg trygg, uten at nattesøvnen forstyrres.
  LED-strips, gjerne under senga, kan også være fint for barn som ikke liker at det er helt mørkt når de skal sove. Det avgir et mildt lys som hjelper om ditt barn våkner midt på natten.

 • Fargerik og artig belysning med Philips Hue

  Fargerikt og gøy

  Belysningen på barnerommet er ofte mer fargerik enn ellers i boligen, og vegglampene i et barnerom kan med fordel være morsommere og mer fantasifulle. De kan altså fungere som mer enn bare belysning, men også som dekorative elementer. Og apropos fargerikt – hva med å teste noe helt nytt? De fleste barn liker farger, og da kan Philips Hue være gøy, mener Jonas Stavran Aas.

  – Philips Hue er et trådløst lyssystem bestående av flere forskjellige lamper, lyspærer, LED-striper og atmosfærelys. De fleste lampene og lyspærene kombinerer røde, blå og grønne LED-er, som sammen kan skape omtrent 16 millioner farger. Det høres kanskje fremmed og skummelt ut, men det er faktisk veldig kult og noe som flere bør sjekke ut, mener Stavran Aas.

 • Ikke glem sikkerheten!

  På barnerommet er sikkerhet ekstra viktig, så på dette rommet bør det helst ikke være høye eller ustøe lamper som kan velte. Dersom du ønsker løse lamper, er det viktig at lampene er solide og tåler en trøkk. Det er en fordel om man velger LED-lyskilder som tåler litt hardhendt behandling, og som ikke avgir sterk varme.

  Hvis du velger lamper med plast eller stoffskjerm, slipper du også å bekymre deg for at de skal knuse. Skjermer er dessuten noe man kan bytte ut slik at lampen etterhvert kan få et nytt liv, og det er jo både økonomisk og gøy for deg som liker litt forandring i hverdagen!

 • Når barnerom blir ungdomsrom ...

  Tiden flyr, og plutselig endrer barnerommet seg til et ungdomsrom. Et ungdomsrom kan gjerne ha variert belysning. Det kan være praktisk med en taklampe som sprer lyset godt som hovedlyskilde, men det bør også suppleres med godt lys i tilknytning til skrivebord og seng. Husk også at en skrivebordslampe bør være stødig, og gjerne ha en justerbar arm. Den skal plasseres på motsatt side av den hånden barnet skriver med, slik at hånden ikke skygger for lyset.

Les mer om belysning: