Belysning på soverom

Soverommet er et rom du bruker til mer enn å sove. Derfor er det lurt å tenke på variert belysning. Her gir vi deg gode råd til å oppnå perfekt belysning på soverommet.
 • Et soverom trenger variert belysning gjennom dagen.

  Soverommet er et sted der det soves, leses, letes og vaskes. Det er lurt å planlegge belysningen på soverommet godt for å dekke alle behov.

  Mange mener at soverommet skal forbeholdes søvn, men det er lettere sagt enn gjort. Det er mange som liker å kose seg med en film eller en bok på soverommet, og i tillegg til en seng, er mange soverom møblert med både skrivebord, hyller og lenestol. Soverommet er altså et rom der du trenger forskjellig type lys, og funksjonalitet i belysningen er dermed viktig.

 • Planlegg belysningen på soverommet godt

  Planlegg belysningen på soverommet godt

  Ved å lyssette godt i forhold til de ulike funksjonene på soverommet, kan lyset gi en god start på dagen, samtidig som det kan hjelpe deg med å finne frem i skuffer og skap, samt legge til rette for at du kan trekke deg tilbake i fred og ro.

  – Bruk litt tid på å planlegge riktig belysning til soverommet, og tenk gjerne i soner, anbefaler elektriker og produktsjef Jonas Stavran Aas i Elektroimportøren. Han anbefaler å starte med den generelle belysning. Den generelle belysningen trenger du både når du skal kle på deg og når rommet skal vaskes, og som i flere andre rom i boligen, anbefaler vi å bruke dimmer slik at du kan variere mellom godt lys og en mer avslappet stemning.

 • Soverom med downlights

  Downlights, lampe eller hva?

  Downlights egner seg godt som generelt lys på et soverom. Downlights med varmt lys skaper et rolig og behagelig lys som sprer seg godt og ikke skaper skyggeeffekter. Med en dimmer kan du for eksempel justere lyset fra senga, slik at det blir så sterkt eller svakt som du ønsker. Om du heller vil ha en lampe i taket, så pass på at den sprer lyset godt slik at den gir «vaskelys» og lyser opp krokene når det trengs. En pendellampe over sengen kan dessuten skape en fin effekt i rommet. Plafonder er også godt egnet som generell belysning da de gir god spredning, spesielt i rom som bygger lavt under taket. Uansett hva du velger, må lyset være kraftig nok til at du kan se alle kriker og kroker i rommet, og lett kan se støv og andre ting på gulvet når du vasker.

Se vårt utvalg av takpendel

 • Belysning i garderoben og ved senga

  Hvis du bruker rommet til garderobe, kan det være smart med spotter med dimming i taket. Monterer du en spotskinne med litt hvitere lys i taket ved skapet, får du godt lys når du skal finne klær og kle på deg.
  Leselys ved sengen er også fint, og en nattbordlampe eller en leselampe ved siden av sengen, er praktisk. Mange supplerer med en stemningsskapende vegg- eller bordlampe. Hvis du er en av dem, bør du velge en lampe som kan snus litt ut i fra hvor du ønsker lyset.

  Stavran Aas har selv en liten halvmåneformet lampe fra Phillips Hue på soverommet, som han kan styre via appen til å skru seg på til angitte tidspunkter. – Jeg kan for eksempel fortelle den at jeg ønsker at den skal skru seg på med svakt lys klokka 06.00 og at den sakte blir sterkere og sterkere fram til klokka 06.30. Jeg kan også velge hvilke dager dette gjelder, for eksempel mandag til fredag, og ha den avslått i helgen. Dette gjør at man forbereder kroppen i en halv time før man faktisk må stå opp, forteller han. Les mer om Philips Hue her. LED-strips bak hodegjerdet kan også gi en lun og hyggelig stemning i soverommet. Eller hva med LED-strips under sengen? Da kan du få en skikkelig luksuriøs hotellfølelse på soverommet – og det vil du vel ha!

 • Walk in closet belysning.

Se vårt utvalg av dimmere


Les mer om belysning: