ELKO Smart stemninger og automasjoner

Et ekte smarthjem er et smarthus med stemninger og automasjoner, som lar deg styre og automatisere lys og varme. Les videre for å lære mer om hva som er forskjellen på stemninger og automasjoner, hvordan du setter det opp og få eksempler på nyttige bruksområder.


ELKO Smart – moderne og praktisk smarthus

 • Stemninger og automasjoner - hva er forskjellen?

  Automasjoner brukes for at systemet skal utføre én eller flere spesifikke handlinger, dersom én eller flere hendelser skjer. En automasjon aktiveres altså av en predefinert forutsetning som du selv velger.

  For eksempel kan man sette opp en automasjon som gjør at lyset skrus på i gangen utenfor soverommene dersom bevegelsessensoren plukker opp bevegelse på natten.

  Stemninger lar deg sette opp vanlige brukssituasjoner som justerer lys og/eller temperatur. For eksempel kan man lage en stemning som heter "god natt" og velge at alt lyset skrur seg av i hele huset, med unntak av nattbordet, ved hjelp av ett tastetrykk i ELKO Smart-appen.

 • 5 eksempler på stemninger og automasjoner

  Kl 07:40 når familien Strøm forlater huset om morgenen aktiveres stemningen "borte". Alt lys slår seg av og temperaturen senkes noe.
  Hva skjer? Dørsensoren oppfatter at døren åpnes og lukkes. En automasjon er satt til å starte stemningen "borte" når døren lukkes og forblir lukket etter kl 7:30 om morgenen.

  Kl 14:30 barna kommer hjem fra skolen. Stine Strøm får et varsel på mobilen om at det er bevegelse i hjemmet, og vet dermed at barna har kommet trygt hjem. Stemningen "lekser" aktiveres, og lyset over spisebordet dimmes opp.
  Hva skjer? Bevegelsessensoren i gangen har plukket opp bevegelse. Stine har satt opp varsling ved bevegelse i hjemmet, slik at hun vet når barna kommer hjem. I tillegg har familien satt opp en automasjon som aktiverer lekse-stemning når bevegelse fanges opp etter at ytterdøren åpnes og lukkes, på hverdager etter kl 14.

  Kl 16:30 Stein Strøm har kommet hjem fra jobb og står på kjøkkenet. Han sier "Hei Google, aktiver middagsstemning". Lyset under kjøkkenskapene skrur seg på for å gi godt arbeidslys til matlagingen, og lyset over spisebordet dimmes til et behagelig nivå.
  Hva skjer? Stemmestyringen sendes beskjed til appen om å aktivere middagsstemning.

  Kl 21:00 barna er i seng. Stine har satt opp en fast stemning som hun har kalt "leggetid", og som aktiveres kl 21 hver kveld. Lyset dimmes i alle soner i stua og på kjøkkenet. Lyset i gangen skrur seg av, og lyset i gangen utenfor barnerommene dimmes ned. Dersom temperaturen på barnerommene i løpet av natten blir for høy eller for lav, får Stine et varsel på mobilen sin.
  Hva skjer? Familien har satt opp en automasjon som aktiverer stemningen "leggetid" hverdager kl 21. Temperatursensoren på barnerommene er satt til å sende varsel i Stine sin app dersom det blir for varmt eller for kaldt. • Oppsett av stemninger og automasjoner i ELKO Smart-appen

  Når ELKO Smart ble utviklet var det viktig å lage et system som er enkelt å bruke. Derfor er det relativt ukomplisert å sette opp stemninger og automasjoner i appen på egenhånd. Om du trenger litt hjelp på veien i oppsett av stemninger og automasjoner finner du noen forslag her!

 • Slik setter du opp stemninger

 • Slik setter du opp automsjoner


ELKO Smart produkteneLes mer om ELKO Smart

ELKO Smart – moderne og praktisk smarthus

ELKO Smart har samlet de mest ettertraktede funksjonene for smarthus i et enkelt og stabilt system. Produktene er som alltid av høy kvalitet og kommer i ELKO Plus og ELKO RS design. Styr hjemmet via appen, med stemmestyring, lag dine egne automatiserte hendelser eller styr produktene manuelt. Valget er ditt!


ELKO Smart – moderne og praktisk smarthus
 • Smarte funksjoner og design

  De fleste norske hjem har produkter fra ELKO. Deres smarthusprodukter kommer med samme kvaliteten og designet som deres tradisjonelle produkter. Med andre ord passer ELKO Smart like godt til oppussing, som til nybygg. Produktene kan styres manuelt, noe som er viktig for veldig mange. Det er ikke nødvendig å ta frem telefonen eller snakke til Siri eller Google for å dempe belysningen, men det er selvsagt mulig.

  Du velger fritt hvor smart du ønsker å gjøre hjemmet ditt. Du kan for eksempel velge å kun installere en ELKO SmartHUB, dør- og vindussensorer, samt vannlekkasjesensor. Da får du kontroll på når dører og vinduer åpnes, eller om vaskemaskinen lekker. For mange er det nok å ha den lille ekstra tryggheten i hverdagen.

  Du kan også velge å gå for et komplett smarthjem. Da kjøper du brytere og dimmere, kanskje pucker, termostater og sensorer. Med et slikt oppsett kan du styre det meste av lys og varme i hjemmet ditt rett fra telefonen. Du kan også sette opp stemninger og automasjoner som gjør at det meste går av seg selv. Med ELKO Smart kan du være trygg på at du har full kontroll på hjemmet.


  • Elko Hub
  • Elko Styring


  Tilpass smarthjemmet med stemninger og automasjoner

  Med ELKO Smart er det enkelt å sette opp stemninger og automasjoner i appen for å gjøre hjemmet enda smartere. Elektrikerne kan gjøre det når de installerer produktene, men dette er også noe du kan gjøre selv. Stemninger og automasjoner aktiveres enten med ett enkelt tastetrykk i ELKO Smart-appen, ved stemmestyring, eller automatisk basert på et tidspunkt eller en hendelse i hjemmet. Ofte bruker man sensorer som plukker opp bevegelse, temperaturforandringer og lignende som utgangspunkt for automasjonene. Les mer om stemninger og automasjon her  Kompatibilitet

  Systemet er kompatibelt med stemmestyring, og kan kobles til blant annet Siri, Google Home og Amazon Alexa. Systemet har også en rekke funksjoner som gir økt komfort, energieffektivitet og trygghet.

  • Matter
  • Et smarthus rustet for framtiden

   Et smarthjem handler om samhandling mellom produkter. Målet er at hjemmet ditt skal utføre oppgaver på egenhånd uten at du må bruke mobilen hele tiden. I en smarthusverden kaller vi dette for automasjoner. For at automasjoner skal kunne settes opp, må de smarte produktene kunne samhandle på tvers. • Smart energistyring

  Smart Energistyring hjelper deg med å redusere strømutgiftene dine ved å gi deg full kontroll over varme- og strømforbruket ditt. ELKO-smart har integrert strømprisene fra Nord Pool i appen og dermed vil du kunne se strømpris i samtid og prognosene for dagen, slik at du kan ta smartere strømvalg på egenhånd. Eller la appen gjøre det for deg ved at den justerer strømbruken i forhold til strømprisen, så du bruker minst strøm når prisen er høyest – og omvendt! For å kunne kontrollere varmen i huset ditt via ELKO-smart appen er det vesentlig at du installerer smarte termostater med zigbee-kommunikasjon. ELKO sin strømsparekalkulator gir deg en pekepinn på hvor mye strøm du kan spare årlig ved å bruke ELKO Smartprodukter.

 • Enova-støtte

  Enova dekker 35% av kostnadene til utstyr og installasjon av din smarte energistyring, og støtter med inntil 10.000 kr. Støtten gis til installasjoner i både bolig og hytte, og løsningen skal kunne styres i en digital styringstjeneste. Kravene som må oppfølges for at du skal få støtte til et smart strømstyringssystem er som følgende;
  - Motta prisinformasjon og styre strømbruk (Nord Pool integrasjon)
  - Installasjon må utføres av elektriker
  - Minimum 2 flyttbare laster (flyttbart strømforbruk)
  - Systemet skal sikre at det ikke blir overbelastning av hovedsikringen, samt være forberedt på effektbaserte tariffer for nettleie


 • Elko Enova

 • Fremtidssikkert med åpen protokoll

  ELKO Smart benytter Zigbee 3.0, en verdensledende protokoll for smarthus, til kommunikasjonen mellom Smart-produktene. Du kan dermed være trygg på at plattformen ivaretar cybersikkerheten, uten å gå på bekostning av brukervennligheten. Du får komplett kontroll over hjemmet med en ELKO SmartHUB. Den kobles til internettruteren via Ethernet eller WiFi, som igjen kobles til andre Zigbee-aktiverte enheter. Alle ELKO sine eksisterende og kommende smartprodukter blir kompatible med Matter i løpet av 2023. Det betyr at ditt ELKO smarthjem stadig oppdateres og alltid følger teknologiens utvikling og det uten at du trenger å bytte ut produkter.

 • Enkel installasjon

  Under utviklingen av ELKO Smart var et av de viktigste fokusområder å gjøre det så enkelt som mulig for deg å bruke systemet – og for elektriker å få det installert. Smart produktene installeres på samme måte som normale brytere, dimmere og termostat. Når elektrikeren har gjort jobben sin kan du enkelt knytte produktene til Smart-appen. • ELKO Smart monter selv:  ELKO Smart fastmontert: