Slik lykkes du med lys og varme ute

Vil du forlenge sommerkvelden? Her er våre beste tips til utebelysning og terrassevarmere.


Hagebelysning og terrassevarme

Publisert 9. juli 2025
Foto: Heidi Fjørtoft Klokk


– Den vanligste feilen vi ser, er at folk setter i gang uten å planlegge. Man er ivrig og begynner å handle, men kommer hjem og mangler en viktig del, forteller Silje Wold, varehussjef i Elektroimportøren Ski. Et godt tips er å få hjelp her i butikken før du setter i gang. Da unngår du bomkjøp og gjør jobben mye enklere for deg selv, sier hun.

Ta turen innom ditt nærmeste varehus for gratis og profesjonell hjelp til hvordan du skaper uterommet du drømmer om.



Mye stemning for lite innsats

Det skal ikke så mye til for å forvandle en uteplass til et sted du virkelig har lyst til å være. En pen lyslenke og en terrassevarmer når solen har gått ned – og plutselig har du skapt den lune, deilige stemningen som gjør sommerkvelden litt lengre. De mest populære prosjektene er nettopp de som gir mye stemning for lite innsats – «plug-and-play-løsninger» som du enkelt fikser selv.

– Start med én eller to lyskilder. Test og bygg videre. Varmt lys på rundt 2700 kelvin gir lunere stemning, anbefaler Silje.



  • Bruk lyslenke rundt treet
  • Lyslenke i god kvalitet

STEMNING PÅ 1-2-3: Lyslenker i trær gir både stemning og dybde – og gjør mye ut av seg med liten innsats.



Tenk soner

Har du litt mer boltreplass ute, er det lurt å tenke i soner – og planlegge ut fra hvordan du faktisk bruker uteområdet. Det gir både et mer funksjonelt og stemningsfullt uterom, og gjør det enklere å velge riktig belysning og varmeløsninger.

– Del uterommet i soner med ulik belysning – som spiseplass, gangvei, en avslapningskrok eller lekeområde, sier Silje.


  • Soner i hagen
  • Områder i hagen
  • Utebelysning i hagen

LYS SOM RAMMER INN: Del uterommet i soner med ulik belysning – som spiseplass, gangvei, en avslapningskrok eller lekeområde.



Hagebelysning:



Produkter som jordspyd, pullerter, terrassebelysning og LED-striper er gode måter å ramme inn de ulike sonene på – løsninger som ikke bare er funksjonelle, men som også skaper en lun stemning. Med et jordspyd kan du velge vinkel og lyse opp det du ønsker å fremheve. Velg mellom fjernkontroll og styring fra app og gi uterommet ditt det lille ekstra.


  • Bakkespot med jordspyd i hagen
  • Bakkespot som lyser opp i uterommet


Har du terrasse, gir spotter i terrassegulvet et stilrent og eksklusivt preg, og kan monteres langs kanten av terrassen for å ramme inn soner på en elegant måte. De små lyskildene smelter sømløst inn i terrassen og tilfører en lun og innbydende atmosfære – perfekt for sene sommerkvelder.

Har du trapp, gir trappebelysning et ekstra lag av visuell dybde og er en enkel måte å fremheve detaljer på. Et lite tips: disse spottene gjør seg også godt på rekkverk, hvor de kan skape en varm glød og bidra til en gjennomført helhet på uteplassen.

Når det gjelder lysvalg, kan du gå for varmhvitt lys for et klassisk og harmonisk uttrykk – eller RGBW-belysning dersom du ønsker å kunne variere mellom farger eller hvitt lys som passer ulike anledninger. Med RGBW kan du skifte lysfarge etter humør eller stemning, og enkelt tilpasse uteområdet med app eller fjernkontroll.



  • Terrassebelysning i soner
  • Bruk trappebelysning
  • Trappebelysning på rekkverk


Terrassevarmere: Slik velger du riktig

Sommerkveldene i Norge kan være kjølige, selv når sola har vært fremme hele dagen. Med en terrassevarmer kan du forlenge utesesongen og skape en lun atmosfære, enten det er på verandaen hjemme eller under pergolaen på hytta.


Terrassevarmer i hagen

TERRASSEVARMER: Kan utgjøre forskjellen på en lang og kort sommerkveld i Norge. Her er en nedhengt terrassevarmer.



– Når man skal velge terrassevarmer, er det viktig å tenke på plassering, hvor du har stikkontakt og høyde for at den gir optimal varme, forklarer Silje.

Det finnes flere varianter: gulvstående, vegghengte og nedhengte terrassevarmere. Vi anbefaler å velge ut fra plass, bruk og hvor utsatt uterommet er for vind. Husk å sjekke wattstyrken på varmeren og størrelsen på området den kan dekke for å sikre at den vil gi tilstrekkelig varme til ditt utendørsområde.

Det er også viktig å forsikre deg om at terrassevarmeren har høy nok IP-grad til å takle utendørsmiljøet den skal stå i. Det anbefales en IP-grad på minst IP44, spesielt hvis terrassevarmeren vil bli utsatt for regn, snø eller annen form for nedbør.



Terrassevarmer som kan flyttes etter behov

En av de mest populære modellene er gulvstående terrassevarmer, som kan flyttes rundt etter behov. Den er svært praktisk i bruk som gjør at mange velger nettopp den. Har du pergola eller overbygg, kan en nedhengt modell være et godt valg. Den gir varme fra taket og skaper en lun sonefølelse – nesten som en varm taklampe over bordet. På mindre uteplasser passer det ofte best med en vegghengt terrassevarmer, som gir god, retningsstyrt varme uten å oppta gulvplass.


Terrassevarmere: