Slik kan lysstyring bedre hverdagen din

Lysstyring kan gi en smartere hverdag på alt fra sikkerhet og økonomi, til stemning og velvære. Er du klar for å kaste deg på smarthusbølgen?
Slik kan lysstyring bedre hverdagen din

Vurderer du å gjøre huset smartere? Da er du ikke alene. I Europa spås det at hele 84 millioner hjem vil være preget av smarthusteknologi innen 2022. De fleste som blir bitt av smarthus-basillen starter med lysstyring. Spørsmålet er, hvordan kan dette påvirke hverdagen din til det bedre?

 • Hvordan fungerer smart lysstyring?

  Lysstyring er gjerne det første folk tenker på når de hører ordet smarthus. Det er også et naturlig sted å starte når hjemmet skal oppgraderes. Smart lysstyring handler enkelt og greit om å skaffe seg full oversikt og kontroll over husstandens belysning.

  Belysningen kan tilpasses hver enkelt hjems behov, gjennom for eksempel sensorer og tidsinnstillinger. Smart lysstyring gjør det enkelt å kontrollere belysningen i hjemmet, spare strøm og legger til rette for en mer praktisk hverdag. Philips Hue er en enkel plass å starte

 • Styr belysning med telefon, stemmen, trådløs bryter eller med lysbryter
 • Gjør hjemmet mer attraktivt og skap stemning

  Lekkert interiør og nøye utvalgt kunst hjelper lite med dårlig belysning. Føler du at du mangler WOW-faktoren er ikke smart lysstyring et dumt sted å starte.

  Det kan være en utfordring å velge rett lystemperatur, -styrke og -mengde. Kanskje spesielt her i Norge hvor vi som kjent har fire årstider og perioder med veldig mye eller veldig lite naturlig lys. Dette kan føre til at et rom som fremstår lyst og luftig en solfylt sommerdag kan virke kaldt, trist og mørkt om vinteren. Lys har mye å si for hvordan vi trives og er viktig for menneskets indre klokke som påvirker alt fra søvnkvalitet, humør og helse. Så hvordan bør man egentlig gå frem for å få mest mulig ut av hjemmets belysning? Invester i smart og tilpasningsdyktig lysstyring.

  Med smarthus-belysning vil du enkelt kunne kontrollere alt fra lysstyrke til lysnivå. Det finnes også smarthuskomponenter, pærer og lamper som gir deg mulighet til å styre lystemperatur og farge. Det blir dermed enklere å ha god belysning inne, sommer som vinter. Samtidig får du en god mulighet til å tilrettelegge belysningen etter ulike aktiviteter og gjøremål. En romantisk middag kan foregå i dempet og varm belysning, mens en skikkelig rengjøring kan få hjelp fra sterk belysning som lar deg finne hver eneste hybelkanin.

 • Belysningen som gjør hjemmet tryggere

  Reiser du ofte på hytta, eller tar familien en årlig sommerferie til utlandet? Uansett hvor mye dere er borte vil automatisert lysstyring bidra til en tryggere bolig. Skal man reise vekk en helg eller en uke vil man gjerne spare strøm, og mange velger derfor naturligvis å skru av alt lyset. Dette kan være økonomisk fornuftig, men det vil bety at innbruddstyver lettere får øynene opp for nettopp din bolig.

  Er du på reisefot vil lysstyring være en genial løsning som ikke fører til unødvendig strømbruk. Du kan benytte deg av tidsinnstilt belysning som skrus av og på mellom spesifikke klokkeslett. På den måten vil boligen skape en illusjon av at noen fortsatt er hjemme – og dermed redusere risikoen for innbrudd.

  Smart utendørsbelysning kan også være med på å gjøre hjemmet tryggere. Aktiver utendørsbelysningen når du ikke er hjemme, eller benytt deg av sensorfunksjoner eller tidsinnstillinger når du eller gjester skal parkere trygt og enkelt i skumring og mørke.

  Har du små barn i hus, eller har du litt dårlig nattesyn? Da kan bevegelsesstyrt lys også øke tryggheten. Hva med å benytte seg av en slik funksjon i trappeoppganger eller ved WC og bad? Unge vil føle seg tryggere dersom de må bruke toalettet i løpet av natten, og sannsynligheten for å ramle i trappa eller kollidere med gjenstander i gangen vil være lav.

Philips Hue - en enkel vei til smarthus lysstyring

 • Smart lysstyring er en miljøvennlig måte å spare penger på

  Smarthus lysstyring skaper ikke bare bedre atmosfære og økt trygghet, men gir også en mer forutsigbar, og ikke minst lavere, strømregning på kjøpet. Norske husstander bruker i snitt omlag 2250 kroner på belysning i året, men for mange vil denne kostnaden være mye høyere. Dersom man ikke har investert i smart lysstyring og byttet ut pærene sine til LED-varianter kan regnestykket raskt se noe annerledes ut.

  Har du et ønske om å redusere energibruken vil det ikke være forgjeves å undersøke hvordan smartere belysning kan bidra. Lysstyring kan hjelpe deg med alt fra dempet belysning, til muligheten for å skru av alt lyset med en og samme knapp på telefonen eller nettbrettet. Andre finner det verdiskapende å installere sensorfunksjoner som lar lyset skru seg på når noen er i rommet, eller sette lyset på tidsinnstillinger. Dette vil både spare deg for penger, samtidig som miljøbelastningen din reduseres.

 • Effektiviser hverdagen med smart lysstyring

  Mange familier kjenner i dag til tidsklemma. Mye skal gjøres, og det er ofte for liten tid til å rekke alt før dagen er omme. Med smart lysstyring kan livet for de fleste i det minste bli litt forenklet. Du slipper for eksempel å være prosjektleder i eget hjem, minne samtlige på å skru av lys etter å ha vært på rommene sine, brukt badet eller kjøkkenet. Når dere skal reise vekk slipper du også å «ta runden» for å forsikre at alle lys er skrudd av.

  Det finnes et hav av muligheter for innstillinger når det kommer til lysstyring, og alt kan gjøres fra en og samme app. I tillegg til sensorfunksjoner og tidsinnstillinger kan man også skru av og på lys, samt velge lysstyrke uten i det hele tatt å være hjemme. Med effektive oppsett på smarttelefonen eller nettbrettet kan du styre hele showet. Ikke nok med det – lysstyring kan også kunne gi deg tilgang på data om hvordan din familie benytter seg av belysningen og hvor mye strøm dere bruker.

  Høres det ut som om lysstyring kan passe i ditt hjem? Du trenger ikke starte med et stort prosjekt hvor hele huset skal få smart lysstyring. Begynn gjerne med et rom, og se hvordan du trives med det. Deretter kan du se på andre rom hvor lysstyring kan fungere godt – før du til slutt kanskje har rustet opp hele hjemmet innvendig og utvendig. Klar for å starte?