Dette koster det å ha elbil

Hvilke økonomiske fordeler er det egentlig ved å ha elbil?
Hva koster det å ha elbil - og hvilke fordeler finnes bilde

Elbil og økonomiske fordeler: Det er penger å spare ved å bruke elbil, særlig når det kommer til forbruk av drivstoff.


De seneste årene har elbilsalget i Norge eksplodert, og diverse tiltak har blitt satt i gang for å få nordmenn til å velge bort diesel- og bensinbiler. Kjetil Hulbach i Schneider Electric forteller at de økonomiske fordelene ved å velge elbil er mange, særlig når det kommer til forbruk av drivstoff.


Billigere å bruke

– Elbilene går jo på strøm, hvilket er adskillig billigere «drivstoff» enn diesel og bensin. Derfor blir kostnaden per kjørte kilometer fort fem til seks ganger billigere på elbiler enn på bensinbiler, sier han.

Du betaler altså kun for strøm til elbilen, enten det er i form av strømforsyning med hjemmelader i garasjen, eller hurtiglader på bensinstasjon. I følge Hegnar.no vil en familie med kjørelengde på 25 tusen kilometer i året, spare omtrent 20 000 kroner ved å kjøre elbil. Dette forutsetter at bilen lades hjemme.

Slipper diverse avgifter

Det er ikke kun ved driftskostnader at det lønner seg med elbiler. En rekke nasjonale insentiver har blitt innført av staten, og gjelder over hele Norge. Blant disse er ingen engangsavgift eller merverdiavgift ved kjøp av elbilen, og ingen årlig trafikkforsikringsavgift (årsavgift). Momsfritaket gjelder både ved kjøp og leasing av bilen.

Hulbach forteller at elbilene heller ikke taper seg like mye som forbrenningsbiler i pris. – Noen Teslaer er jo til og med solgt med fortjeneste, selv om dette handler om at dollarkursen har styrket seg i forhold til kronekursen. De elbilene som har blitt solgt brukt, har dog ikke tapt seg mye, og selges til overraskende høye priser, sier han.

Bom, parkering og ferge

Det har lenge vært både gratis bompassering og gratis parkering for elbiler, men nå har staten satt ned foten. Likevel blir bompassering billigere enn for forbrenningsbilene, og det spås at prisen vil ligge på rundt 50 prosent av det andre biler må betale.

Elbiler har kunnet parkere gratis på offentlige parkeringsplasser, men enkelte kommuner har strammet inn dette. Noen kommuner og fylker opererer fortsatt med gratis offentlig parkering, men dette varierer fra sted til sted. Selv om det ikke er gratis i din kommune, vil elbilene likevel kunne parkere til redusert sats.

elbil - sparer på servicekostnader bilde


Sparer på servicekostnader

Det er ikke bare faktiske driftsutgifter som spares inn ved bruk av elbil, og Hulbach forteller at elbiler svært sjeldent må på service. Dette skyldes blant annet at fremdriftssystemet i elmotorer ikke har like mange komponenter og bevegelige deler sammenliknet med biler med forbrenningsmotor. Hulbach forteller at en forbrenningsmotor er mye mer komplisert enn motorene på elbiler. Dette er fordi en brennbar væske pumpes gjennom rør, for deretter å blandes med luft, og komprimeres for så å bli satt fyr på.

– På biler som går på bensin og diesel blir bremsene også raskere slitt. Dette er fordi elbilene kan regenerere energien i nedoverbakker, sier han. Når du kjører nedover bakker med elbilen, vil den kunne bremse av seg selv. Energien som oppstår i bakken, føres dermed tilbake til bilen.
– Du kan si at når du kjører ned fra fjellet så får du mer energi, fordi bilen nyttiggjør energien som bremsene i forbrenningsbiler bare ville gjort om til varme, forteller han.

Det er altså mye penger du kan spare ved bruk av elbil. Og selv om enkelte initiativer som gratis bompassering eller parkering etterhvert kanskje blir avgiftsbelagt, har regjeringen lagt vekt på at det likevel skal lønne seg å kjøre miljøbevisst. Derfor er det lite sannsynlig at avgiftene vil nå samme nivå som hos forbrenningsbiler. Ved stadig bedre elbiler vil også kjørelengden bli bedre, og feilene færre. Hvilket betyr penger spart på vedlikehold og service. Elbilen taper seg generelt mindre i pris, og du taper derfor ikke like mye på å selge den som på bensin- og dieselbiler.

Les mer om elbil her

Alt du må vite om ladekabler til elbil bilde

Alt du må vite om ladekabler til elbil

Elbiler går på strøm og må lades. Men hva slags ladekabel trenger du? Og vet du forskjell på type 1 og 2?

Dette må du vite om hjemmelader til elbilen bilde

Hjemmelader til elbilen? Dette må du vite!

Elbiler er billige i drift, særlig hvis du lader bilen hjemme! Her får du tips til hva du må du vite.

elbil på vinterføre bilde

Elbil på vinterføre

Er det riktig at elbilens rekkevidde forandres om vinteren, og hvordan kan vi holde rekkeviddeangsten i sjakk?

hva er mode 1-2-3 bilde

Lading av elbiler og plug-in hybrider

Hva er egentlig Mode 1, 2 og 3? Ladeutstyr for elbiler kategoriseres som hurtig, semi-hurtiglading og normallading.

Fordeler og ulemper ved elbil bilde

Fordeler og ulemper ved elbil

Her får du fordelene (og ulempene!) ved elbil – så blir kanskje valget litt lettere å ta!

Ferdig montert elbillader / ladestasjon bilde

Elbillader ferdig montert

Reduser ladetiden og øk sikkerheten i din bolig med vår ferdig montert ladestasjonpakke!