Hvordan velge rett type elbillader

Å kjøpe riktig elbillader er ikke lett. Det er så mange ulike parameter å ta hensyn til, og dette kan påvirke alt fra ladetid og slitasje på batteriet til om bilen endte opp med å lade i det hele tatt.

Hvordan velge rett type elbillader

Elektrisitet er ett stort fagområdet så nøyaktig hvor mange ampere du har, antall faser, og Kw mengde du kan ha hjemme vet du ikke før en Elektriker hjelper deg med monteringen, eller er på befaring.
Men for å hjelpe deg litt i denne jungelen skal vi forsøke å forklare noen begreper og ting man må ta hensyn til.



Ladekabel type 1 eller 2:

Elbilladekabler har dessverre ikke en standardisert kabeltype. Om det er type 1, 2 eller 3 avhenger kun av produsent. Her kan du lese mer om type 1 eller 2 og se liste over hvilken kabeltype din bil, eller din kommende bil, benytter seg av.



Lade mode 1, 2 eller 3:

Veldig kort fortalt går dette ut på hva du lader bilen din via. Om det er en vanlig stikkontakt (mode 1 og 2) eller om du har en elbillader (mode 3). Det er kun mode 3 som er anbefalt. Du kan lese alt om lade mode her.



Vi anbefaler DC-feilstrømsovervåkning:

DC-vern (FI / RDCMB <6 mA DC) er noe vi anbefaler. DC-vernet oppdager feil ved lading og skrur seg av på lik linje med en normal jordfeilbryter, men etter en stund vil den automatisk prøve å starte lading igjen!

Hvis problemet er løst vil bilen fortsette å lade som vanlig og du slipper å møte på lavt batterinivå når du skal ut og kjøre. Med andre ord: Hvis bilen din ikke har ladet i løpet av ladetiden er det trolig noe feil på bilen. DC-vernet trenger heller ikke en jordfeilbryter Type B, så en normal sikring/kurs kan benyttes, og det sparer du penger på.



  • Jordfeilbryter Type B (også kalt B-vern):

    Disse typene brytere settes som regel i sikringsskapet. De fungerer på lik linje med vanlig sikringer selv om funksjonaliteten er ulik. For Elbillading er det en type B-bryter man skal ha i sikringsskapet. Ved en feil skrur altså bryteren seg av og lading blir avbrutt.

    -Dette har man ikke om man ikke som standard så hvis man ikke har bedt om kurs til elbillader ved montering av sikringsskapet.

  • Innebygd jordfeilbryter:

    Noen ladestasjoner, som Cenika sine, levers med jordfeilbryter type B innebygd. Fordelen her er at du kan ha en normal sikring/kurs til ladestasjonen og der sparer du som sagt penger.

  • Ampere:

    Hvor mange amper du skal ha spørs på hva du har muligheten til fra sikringsskapet. Men på dagens elbilladere er ikke dette noe man egentlig trenger å ta hensyn til da de fleste boksene er justerbare fra 10A – 32A. Dette vil elektrikerne/montøren ta stilling til for deg ved innstallering.



Mende Kw:

Mengde Kw avgjør egentlig bare for hvor fort bilen din kan lades på systemet. Hvis du har behov for tilgang på hurtigere lading hjemme burde du kjøpe en elbillader med, for eks 22Kw. Men dette avhenger av hvor mange Ampere man kan bruke til egen kurs i sikringsskapet, antall faser og volt-styrken på ditt elektriske anlegg.

Alt dette hjelper elektrikeren deg med. Det er så mange variabler at vi ikke kan gi deg ett fasitsvar, men her er en enkel oversikt over Kw-effekten du kan få fra ulike anlegg per time:

  • 1fas (it – TN 230v):

    2,3kw = 10A
    3,7kw = 16A
    4,6kw = 20A
    7,4kw = 32A

  • 3-fas (TN 400v):

    11kw = 16A
    22kw = 32A

  • Tips:

    Det er viktig å huske på at de ikke er anbefalt å hurtiglade batteriet. Hvis du ikke skal ut å kjøre på 14 timer er det bedre å lade hele perioden da det sies at det sliter mindre på batteriet.

Total ladetid beregner du da med batteristørrelse delt på effekten som gir antall timer.



Lovverket sier:

Forskrifter fra Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) krever at alle nye strømkurser installert etter 01.01.2015 som skal brukes til å lade en elbil eller en plug-in hybrid må ha et jordfeilvern type B (JFB type B) eller tilsvarende (DC-RCM), samt et overspenningsvern (NEK 400:2018-722-normen). Kravene skal oppfylles enten du installerer en ladestasjon, eller en dedikert stikkontakt på egen kurs til å lade din elbil eller plug-in hybrid (PHEV). Jordfeilbryteren kan integreres i en ladestasjon, i sikringsskapet eller et fordelingsskap / kapsling på den dedikerte strømkursen.



Les mer om elbil her