Hjemmelader til elbilen? Dette må du vite!

Elbiler er billige i drift, særlig hvis du lader bilen hjemme! Her får du tips til hva du må du vite før du kjøper ladestasjon hjemme.
hjemmelader til elbilen bilde

Vurderer du å gå til innkjøp av en ladestasjon hjemme, er det greit å vite hva du bør sjekke på forhånd.


En av fordelene for elbileiere er at de kan lade bilen hjemme. Dette er både billigere og mer miljøvennlig. Dessverre er det ikke så enkelt at du kan bruke stikkontakter fra veggen – du må nemlig ha en egen ladestasjon.


Ikke lad via stikkontakt

– Dette er fordi det er svært brannfarlig hvis det skjer noe med batteriene i elbilen under ladning, da kan du dra med deg all elektronikk i huset. Unntaket er hvis du har en egen sikret kurs på 10 amper som er sikret til den stikkontakten, men det er fortsatt en dårlig løsning, forteller Rune Botner. Han jobber som produktsjef i Elektroimportøren og har lang erfaring med ladekabler til elbiler.

En hjemmelader er en firkantet boks med ett uttak, og denne får du kjøpt både hos bilforhandlere og i butikker som selges elektrisk utstyr. Ladestasjonen hjemme må dessuten installeres av en elektriker, og det er ikke lov til å gjøre dette selv.
– Elektrikeren må trekke en kabel fra sikringsskapet, og ha inn egen sikringskurs og jordfeilbryter B, hvis denne ikke sitter i laderen, sier Botner. Det er viktig at det er plass til å gjøre en slik montasje i sikringsskapet, så her er det lurt å sjekke plassen på forhånd.

Tre typer hjemmeladere

Før elektrikeren kommer må du kjøpe lader/ladestasjon, og her er det flere ting å velge mellom. Ladestasjoner til hjemmebruk selges både med og uten fastmontert ladekabel, og hvilken du velger avhenger av ønsket bruk. Fordelen med å kjøpe en ladestasjon uten kabel, og kjøpe kabelen separat, er at denne enkelt kan brukes andre steder også. Deretter må du forsikre deg om at du har kjøpt riktig type ladekabel til din elbil.
– Vi skiller mellom type 1 og type 2, 1-fas eller 3-fas 16 amper - 32 amper. Hvilken du trenger avhenger av hvilken type bil du har. Ladekablene har forskjellig fasong på uttakene, så det er enkelt å se forskjell, forteller Botner.

Videre forteller han at det er tre typer hjemmeladere til elbil du kan velge mellom. Den første typen er en lader med DC feilstrømovervåkning, og her slipper du å bruke jordfeilbryter type B. DC feilstrømovervåkning betyr at strømmen fra bilen blir overvåket. Skulle det skje noe galt med ladingen, kuttes strømmen, for deretter prøve å starte lading igjen etter en viss tid. Den andre typen er en lader med jordfeilbryter type B, og den tredje typen er en lader som hverken har DC feilstrømovervåkning eller jordfeilbryter type B.
– Da må jordfeilbryter type B som regel settes i sikringsskap, da dette er et krav, sier Botner.

Se våre ladestasjon for elbil / ladestasjon


hjemmelader til elbilen illustrasjon bilde


Bruk elektriker

Det er også forskjell på 1-fas og 3-fasladere. Botner forteller at de fleste velger 1-fas til hjemmebruk. Er du usikker på hva du bør velge, råder han at du tar kontakt med en elektriker.
– Hos oss har vi for eksempel elektropartnere, som kunden kan ringe slik at elektrikeren kan komme hjem til kunden først for å vurdere hva som skal gjøres, sier han. På denne måten kan du også få et prisoverslag, slik at du vet omtrent hva det hele vil koste. Prisene kan nemlig variere mellom de ulike installatørene, og det er stadig gode kampanjer på markedet. Elektroimportøren har også lansert ferdig montert elbillader / laddestasjon. En pris, ferdig montert!

I følge Botner er de aller fleste ikke helt sikre på hva de behøver for å sette opp en ladestasjon hjemme, og da kan det være godt med eksperthjelp.
Det aller viktigste er dette; ikke sett opp hjemmelader selv – bruk fagfolk!


Les mer om elbil her

Alt du må vite om ladekabler til elbil bilde

Alt du må vite om ladekabler til elbil

Elbiler går på strøm og må lades. Men hva slags ladekabel trenger du? Og vet du forskjell på type 1 og 2?

dette koster det å ha elbil

Dette koster det å ha elbil

Elbil og økonomiske fordeler: Det er penger å spare ved å bruke elbil, særlig når det kommer til forbruk av drivstoff.

elbil på vinterføre bilde

Elbil på vinterføre

Er det riktig at elbilens rekkevidde forandres om vinteren, og hvordan kan vi holde rekkeviddeangsten i sjakk?

hva er mode 1-2-3 bilde

Lading av elbiler og plug-in hybrider

Hva er egentlig Mode 1, 2 og 3? Ladeutstyr for elbiler kategoriseres som hurtig, semi-hurtiglading og normallading.

Fordeler og ulemper ved elbil bilde

Fordeler og ulemper ved elbil

Her får du fordelene (og ulempene!) ved elbil – så blir kanskje valget litt lettere å ta!

Ferdig montert elbillader / ladestasjon bilde

Elbillader ferdig montert

Reduser ladetiden og øk sikkerheten i din bolig med vår ferdig montert ladestasjonpakke! Finnes i 20A og 32A pakker.