Gode løsninger for å styre smarthuset

Mange lurer på om det er mulig å styre alle smartenhetene i et smarthus fra samme app, selv om de er fra ulike produsenter. Det korte svaret? Selvfølgelig!
Kan du styre smarthuset ditt med bare én app?

Mange har fått øynene opp for smarte funksjoner i hus og hjem, og alle mulighetene det bringer med seg. Noen starter med for eksempel bare lys- eller varmestyring, mens andre gjør hele huset smart med en gang. Uansett om du har blitt bitt av smarthus-basillen, eller kun tester ut noen funksjoner, er det uansett lurt å tenke sømløs styring allerede nå. Har du smartenheter fra ulike produsenter skal det ikke mye til før det begynner å hope seg opp med smarthus-apper på telefon eller nettbrett.

For å løse floken har du to valg: Du kan passe på å gå til anskaffelse av produkter som samarbeider, gjerne fra samme leverandør, eller så kan du koble sammen alle smartenhetene med IFTTT. Begge er gode løsninger, og her gir vi deg en oversikt over hvilke muligheter du har.

  • Hvorfor er det viktig at smartenhetene er kompatible?

    At smartenheter samarbeider, eller er kompatible, betyr at de kan styres med samme app eller gjennom en smarthøyttaler. Har du for eksempel en Google Home høyttaler, er det derfor lurt å se til at det står «Works with the Google Assistant» når du skal utvide boligens smarthusløsninger. Det er nemlig ikke sagt at et lysstyringssystem fra ett merke er kompatibel med varmestyringssystemet til et annet.

    Å se etter kompatible enheter gjør at du slipper å sjonglere flere apper om gangen, og du trenger heller ikke å installere mer enn én fysisk sentral. Det gjør det ryddigere både i boligen, på nettbrettet og ikke minst i hodet når du skal sette til live alle de kule funksjonene du har fått installert hjemme og på hytta.

    Athom Homey snakker flere protokoller og gjør de fleste smarthusprodukter kompatible.
  • Athom Homey snakker flere protokoller

Komplette smarthusløsninger

Dersom du er ute etter et hus som er smart fra ende til annen vil det lønne seg å kjøpe komplette smarthusløsninger fra én produsent. Da vil alle komponentene fungere sømløst sammen, og alt vil kunne styres fra en app på mobilen eller nettbrettet. Dersom du vil teste ut noen funksjoner først, er det fullt mulig å starte i det små, for deretter å utvide etter hvert.

  • xComfort fra EATON har designet et tråløst styringssystem som favner alt fra sikkerhet og klima, til underholdning og belysning. Her kan du enten laste ned xComfort-appen eller bruke tredjeparts-apper for å få en sømløs hjemautomasjon.

  • Fibaro er en av markedets mest populære smarthusløsninger og bygger på den åpne internasjonale standarden for trådløs radiokommunikasjon: Z-Wave. I tillegg til et stort utvalg av komponenter for styring av lys, varme og sikkerhet er det utallige tredjepartsstillegg som er kompatible med denne smarthusløsningen. Dette er for eksempel lyssystemer fra Danalock, multimedia fra Sonos og avansert varmestyring fra Multireg. Alt kan styres fra en app på mobilen eller nettbrettet.

  • Nexa Bridge er broen mellom dine trådløse enheter, uansett om du bruker Nexa Wireless 433 MHz, brannvarslere fra Nexa Fire & Security eller Z-Wave. Dette gjør det enkelt å bygge ut ditt Nexa-system, samt kombinere det med produkter med ulike sekvenser for å oppnå nye funksjoner. Scenarioer kan enkelt opprettes og aktiveres via din smarttelefon, nettbrett eller PC, og er som Fibaro bygget på Z-Wave.

    Fibaro er en enkel vei til komplett smarthus

Smart belysning og sikkerhet

Man trenger ikke kjøre på med et fullt smarthus for å gjøre hverdagen enklere. For noen kan det holde med smart belysning, og for andre vil sikkerhet være det viktigste. Når man går til anskaffelse av smart utstyr enkeltvis, er det uansett lurt å forsikre seg om at det er kompatibelt med andre enheter i tilfelle man skulle ønske å utvide i fremtiden.

  • Homely boligalarm er tilknyttet en alarmsentral som gir deg beskjed på telefonen dersom alarmen går. Boligalarmen kobles til en sentral som gir deg full kontroll over enhetene dine, og vil oppdateres i nærmeste fremtid til å kunne kommunisere med flerfoldige enheter. Sentralen støtter kommunikasjonsprotokollene Zigbee, WLAN, Wireless M-Bus og Bluethooth Low Energy.

  • DEFA Home gir deg full oversikt og kontroll over både temperaturen og boligalarmen på hytta fra godstolen hjemme. DEFA Premium kan benyttes med SMS-baserte styringssentraler som Sikom HyttaMi Comfort, Sikom Fixi SMS/ Mkll og Sikom GSM Alarm Controller III. DEFA Online kan benyttes sammen med DEFA Base Unit DIY og Sikom EcoStarter. DEFA Link HyttaMi kan kun benyttes sammen med Base Unit Pro. Smartsystemet har en egen app hvor alt styres fra.

  • Philips Hue er et personlig system for trådløs belysning og regnes som verdens beste nettverksbelysning. Det er kompatibelt med en rekke smartenheter, blant annet Amazon Echo, Google Home og Apple HomeKit. Lysene kan kontrolleres ved hjelp av Philips Hue-appen, tredjepartsapper, smartbrytere, bevegelsessensorer og Apple Watch.

  • Dersom du har skaffet deg smarthusenheter som ikke er kompatible ville det tidligere skapt litt mer arbeid enn nødvendig for deg selv. I dag kan du gjøre livet lekende lett ved å koble enhetene sammen med IFTTT – en gratis nettbasert plattform som kan knytte sammen apper, enheter og tjenester som ellers ikke ville vært kompatible.

IFTTT - «If This Then That»

  • IFTTT er plattformen vi lenge har ventet på. Den kan knytte sammen alle smartenheter på tvers av funksjoner og produsenter, og gir deg muligheten til å sette sammen kommandokjeder mellom disse uten problem. Det gjør at du kan ha en videoringeklokke fra Nest, boligalarm fra Homely og belysning fra Philips Hue – og likevel få dem til å fungere sammen. Du kan for eksempel få Philips Hue lysene til å skru seg på i visse rom når boligalarmen skrus på om kvelden, slik at det ser ut som at noen er hjemme. Eller at utelyset automatisk skrur seg på når noen ringer på. Du kan rett og slett si til appen at «når dette skjer, vil jeg at dette skal skje automatisk».

    Man kan lage disse koblingene med så å si alt som er knyttet til internett, på tvers av ulike utviklere og merker. Det eneste man trenger å gjøre er å gå til ifttt.com og lage en konto. Her kan man lage egne applets, som består av triggere og actions (handlinger), eller velge ferdige applets som passer dine behov.

  • Dersom du ønsker å lage en egen applet velger du de triggerne og handlingene du ønsker. En trigger kan for eksempel være at du sier «Hey Google, ring hytta varm» til din Google Assistant, og deretter legger inn som en regel at boligen din automatisk skrur ned temperaturen på ovnene i boligen som en etterfølgende handling. Da er hytta varm når du kommer frem, mens hjemmet sparer strøm når du er borte. En annen applet kan være noe så enkelt som at lyset i stua dempes ned når man setter på en film, eller at kaffetrakteren skrur seg av automatisk etter en viss tid etter at du har bedt Google Home om å sette på kaffetrakteren. Alle smarthusenhetene fra Elektroimportøren kan styres med IFTTT, så her er mulighetene uendelige.

Smarthus favner så mye og kan være så mangt, så lenge man vet hvordan man kan utnytte potensialet best mulig. En smarthusløsning med systemer som snakker sammen vil gjøre hverdagen betraktelig enklere, og plattformer som IFTTT gjør dette mulig. Har du noen spørsmål om våre smarthusløsninger er det bare å ta kontakt med et av våre varehus.