ELKO Smart stemninger og automasjoner

Et ekte smarthjem er et smarthus med stemninger og automasjoner, som lar deg styre og automatisere lys og varme. Les videre for å lære mer om hva som er forskjellen på stemninger og automasjoner, hvordan du setter det opp og få eksempler på nyttige bruksområder.


ELKO Smart – moderne og praktisk smarthus

 • Stemninger og automasjoner - hva er forskjellen?

  Automasjoner brukes for at systemet skal utføre én eller flere spesifikke handlinger, dersom én eller flere hendelser skjer. En automasjon aktiveres altså av en predefinert forutsetning som du selv velger.

  For eksempel kan man sette opp en automasjon som gjør at lyset skrus på i gangen utenfor soverommene dersom bevegelsessensoren plukker opp bevegelse på natten.

  Stemninger lar deg sette opp vanlige brukssituasjoner som justerer lys og/eller temperatur. For eksempel kan man lage en stemning som heter "god natt" og velge at alt lyset skrur seg av i hele huset, med unntak av nattbordet, ved hjelp av ett tastetrykk i ELKO Smart-appen.

 • 5 eksempler på stemninger og automasjoner

  Kl 07:40 når familien Strøm forlater huset om morgenen aktiveres stemningen "borte". Alt lys slår seg av og temperaturen senkes noe.
  Hva skjer? Dørsensoren oppfatter at døren åpnes og lukkes. En automasjon er satt til å starte stemningen "borte" når døren lukkes og forblir lukket etter kl 7:30 om morgenen.

  Kl 14:30 barna kommer hjem fra skolen. Stine Strøm får et varsel på mobilen om at det er bevegelse i hjemmet, og vet dermed at barna har kommet trygt hjem. Stemningen "lekser" aktiveres, og lyset over spisebordet dimmes opp.
  Hva skjer? Bevegelsessensoren i gangen har plukket opp bevegelse. Stine har satt opp varsling ved bevegelse i hjemmet, slik at hun vet når barna kommer hjem. I tillegg har familien satt opp en automasjon som aktiverer lekse-stemning når bevegelse fanges opp etter at ytterdøren åpnes og lukkes, på hverdager etter kl 14.

  Kl 16:30 Stein Strøm har kommet hjem fra jobb og står på kjøkkenet. Han sier "Hei Google, aktiver middagsstemning". Lyset under kjøkkenskapene skrur seg på for å gi godt arbeidslys til matlagingen, og lyset over spisebordet dimmes til et behagelig nivå.
  Hva skjer? Stemmestyringen sendes beskjed til appen om å aktivere middagsstemning.

  Kl 21:00 barna er i seng. Stine har satt opp en fast stemning som hun har kalt "leggetid", og som aktiveres kl 21 hver kveld. Lyset dimmes i alle soner i stua og på kjøkkenet. Lyset i gangen skrur seg av, og lyset i gangen utenfor barnerommene dimmes ned. Dersom temperaturen på barnerommene i løpet av natten blir for høy eller for lav, får Stine et varsel på mobilen sin.
  Hva skjer? Familien har satt opp en automasjon som aktiverer stemningen "leggetid" hverdager kl 21. Temperatursensoren på barnerommene er satt til å sende varsel i Stine sin app dersom det blir for varmt eller for kaldt. • Oppsett av stemninger og automasjoner i ELKO Smart-appen

  Når ELKO Smart ble utviklet var det viktig å lage et system som er enkelt å bruke. Derfor er det relativt ukomplisert å sette opp stemninger og automasjoner i appen på egenhånd. Om du trenger litt hjelp på veien i oppsett av stemninger og automasjoner finner du noen forslag her!

 • Slik setter du opp stemninger

 • Slik setter du opp automsjoner


ELKO Smart produkteneLes mer om ELKO Smart