Belysning på kjøkken

Kjøkkenet er husets hjerte. Det er her vi lager mat, spiser middag, leser avisen og hjelper barna med skolearbeid. Derfor er det ekstra viktig å lage en plan på kjøkkenbelysningen.
  • Hvordan velge rett belysning til ditt kjøkken Selv om kjøkkenet er et arbeidsrom, er det også mye hygge og kos forbundet med kjøkkenet. Med riktig belysning løser du de ulike behovene enkelt.

    – Kjøkkenet er både en møteplass, et arbeidsrom, et lekserom og et sted for kokkelering. Når du lager en plan for belysningen, er det altså være smart å dele kjøkkenet inn i ulike soner slik at du får dekket alle behov, sier elektriker og produktsjef Jonas Stavran Aas i Elektroimportøren.

  • Et kjøkken trenger generellt lys, arbeidslys og stemningslys.
  • Tre former for belysning på kjøkkenet

    Det er ingen tvil om at kjøkkenet er et rom som krever god belysning – både lys som gir overblikk over hele kjøkkenet, men også på skap og i hyller. Det finnes tre former for belysning som kjøkkenet gjerne skal inneholde – det generelle lyset, arbeidslyset og stemningslyset.

    Generelt lys kan ofte være downlights, en taklampe eller en pendel. Hovedoppgaven til det generelle lyset er at det skal lyse opp selve rommet – samtidig som at det kan gi stemning til kjøkkenet.

    Arbeidslys er veldig viktig på kjøkkenet nettopp fordi det er dette lyset du bruker når du tilbereder maten. Du bør ha arbeidslys over spisebordet, komfyren og vasken, og det bør være skarpt og ha den rette fargetemperaturen. Dette lyset bør dessuten komme ovenfra eller foran deg, men du må huske å unngå skygger for å få det beste lyset å arbeide i.

    Stemningslys er med på å skape kos og karakter til kjøkkenet, og det kan ofte kombineres med den generelle belysningen ved hjelp av en dimmer.

Se vårt utvalg av Philips Hue taklamper

  • Alfa soft warmdim downlights

    Variasjon i kjøkkenbelysningen

    Når man er i gang med å overveie kjøkkenbelysningen, er det viktig å ta forbehold for hvordan kjøkkenet er innredet for å kunne lage en fornuftig plan med variasjon i belysningen. I dette rommet kan det være lurt å ha dimmere slik at du har mulighet til å styre og justere lyset i de ulike sonene og områdene.

    Ofte krever kjøkkenet et kjøligere og klarere lys for å kunne gi godt lys under matlaging. Downslights i taket er en god løsning på dette, men pendellamper er også populært. Det viktigste er at takbelysningen bør nå inn i alle kjøkkenskap og dekke hele gulvarealet. Being-taklampen fra Philips Hue er en stilren og enkel taklampe der du selv kan stille inn styrken på lyset, noe som er praktisk i forhold til generell belysning og arbeidslys. Hvis du velger en pendellampe, er det smart å velge en der skjermen ikke er for stor, da den fort kan være til være forstyrrende.

  • Godt arbeidslys på kjøkkenet

    Vegglamper på kjøkkenet er veldig moderne nå. En vegglampe kan være veldig praktisk siden den ofte kan dreies, flyttes og vendes i forhold til hvor ditt behov er til belysning i kjøkkenet. En slik lampe gir deg mulighet for å få lys direkte på det stedet hvor du står og kokkelerer. Hvis du har overskap bør du i tillegg huske lys under skapene slik at du får godt lys på benkene, men husk å montere lysene så langt ut som mulig for å unngå irriterende refleksjoner fra benkeplater og veggfliser.

    Når maten er laget og deres samles rundt spisebordet, kan det være fint med en mer dempet belysning. Med en lampe over bordet, får man et hyggelig stemningslys, men husk å plassere lampen riktig, rundt 60 cm over bordplaten, slik at lyses spres på en god måte og ikke blender de som sitter ved bordet. En dimmer løser dette lett. Når du endelig har satt deg ned, men glemte å dempe lyset, kan du enkelt styre dette med et lysstyringsanlegg. Da kan du styre lyset fra mobilen. Bon appetitt!

Les mer om belysning: