Belysning i stua

Vi bruker stua til så mangt, og det krever at vi er gode til å kartlegge hva slags lys vi trenger hvor. Her er noen tips til god belysning i stua.
  • Planlegg alle lyskilder i samme rom før montering

    – Ved å dele stua opp i soner, blir det mye enklere å velge riktig belysning, sier elektriker og produktsjef Jonas Stavran Aas i Elektroimportøren

  • Flotte Alfa soft warmdim downlights gir god belysning i stuen

    Lag en plan for belysningen i stua

    Stua er kanskje boligens mest fleksible rom, og det setter krav til belysningen. Lyset bør både være tilpasset de som bor i boligen samt hva rommet brukes til i løpet av et døgn – og det er ikke så rent lite. Bare tenk på alt du bruker stua til! Her slapper du av foran TV`en, hit inviterer du gjester til middag og her leser du bøker og spiller spill. – Ettersom stua har flere funksjoner, er det lurt å stille seg noen spørsmål før du legger en plan for belysningen: Vil jeg lyse opp hele rommet eller bare utvalgte områder? Ønsker jeg belysning på malerier og hyller, eller vil jeg lyse opp mest for hyggens skyld? Med riktig stuebelysning kan du få et rom som fungerer godt til alt du skal gjøre, sier Stavran Aas.

  • Generelt lys, arbeidslys og stemningslys trengs i stuen

    Generelt lys, arbeidslys og stemningslys

    For å lage en plan for hvor du trenger hvilken belysning, er det greit å vite at vi vanligvis deler belysningen inn i tre: Generelt lys, arbeidslys og stemningslys. Generelt lys er hovedlyskilden i et rom. Det viktigste med den generelle belysningen, er at den gir god spredning av lys, og kan dimmes ved behov. Tenk på at du skal kunne se godt nok til å vaske gulvene på mørke dager, men også kunne ha koselige innekvelder i dusere belysning. Ved å investere i en god dimmer, kan du enkelt justere lyset. Mange løser den generelle belysningen med innebygde downlights, andre har dimbare pendellamper eller plafonder. I tillegg til den generelle belysningen, supplerer vi med annen belysning i andre områder av stua.

  • Lys på bilder og gjenstander

    Det kan også være fint å gi lys til bilder, bokhyller eller kunstgjenstander. En spottskinne kan med fordel brukes for å belyse gjenstander du vil fremheve spesielt, samt inne i hyller og skap. Siden stuen gjerne ommøbleres oftere enn andre rom, er det viktig at belysningen her inne er gjennomtenkt og fleksibel. Da kan du flytte både sofa og spisebord akkurat hvor du vil!

Se vårt utvalg av pendelarmatur her

  • Downlights med tilt er fine til å lyse opp detaljer som bilder og maleri

    Se vårt utvalg av downlights her

  • Tre soner for stuebelysning

    Vi kan dele en stue opp i tre soner: Området ved sofaen, ved spisebordet og i lesekroken. Du trenger ulik belysning i disse områdene. I spisesonen bør du unngå at lyset i lampene er for sterke - med svakere lys vil spisesonen bli mer intim og koselig. Over spisebordet kan det for eksempel være fint med en pendellampe eller to der lyset kan dimmes opp og ned. På den måten har eldstemann godt lys når han gjør lekser og dere har dus belysning når dere har middagsgjester. Husk at lampen bør være minst 60 cm fra bordplata. På den måten henger den ikke i veien og vil heller ikke blende noen.

    Ved å ha variert belysning, kan du kan skape et nytt rom hver kveld. Lamper kan utgjøre store forskjeller. Noen lamper bidrar til å gi en fin effekt eller skape lun stemning, mens andre kan lyse opp noe spesielt eller bare gi et godt leselys. For å oppnå best belysning kan det være smart å ha flere lyspunkter i ulike høyder. Ved godstolen eller i lesekroken bør du tenke på å ha et godt lese- og arbeidslys. Det kan være et lyspunkt på veggen eller lys fra en stålampe i et hjørne. I et rom som stua, kan det også være fint med stålamper i hjørnene. Direkte belysning mot taket fra en slik lampe gir nemlig følelsen av større takhøyde. Mange har nok lesekroken sin i sofaen. I sofasonen kan det derfor være fint med lampe i lesekroken, i tillegg til en pendellampe over bordet.

Les mer om belysning: