10 tips til billigere strøm

Bruker du unødvendig mye penger på strøm? Ikke spons strømselskapene mer enn du faktisk behøver. Her får du tipsene som kutter strømregningen betraktelig!

Forestill deg at du våkner opp en grytidlig morgen, drar på deg morgenkåpen og tøflene og setter på en varm kopp kaffe. Utenfor har solen ikke stått opp enda, og på de høstfriske bladene ligger morgenduggen som et utlagt teppe.

Tipsene som redder morgenstunden og strømregningen!

Det er den tiden på året hvor du begynner å se pusten din når du går ut døren, og du tenker i det stille at du nok skulle tatt på deg den ekstra genseren likevel. Er det tiden for å bite i det sure eplet, og bytte ut morgenkåpen med ullstilongs og topplue, eller finnes det en annen løsning? Selvfølgelig gjør det det. Her er tipsene som redder både strømregningen, varmen og morgenstunden.


Ikke bruk unødvendig med varme om natten

1. Ikke bruk unødvendig med varme om natten

Fyrer du hele natten sier det seg vel egentlig selv at strømregningen blir dobbelt så høy som den burde være. Med et Enova smarthus kan du regulere varmen, slik at huset sparer strøm om natten. Dette betyr at du kan bestemme hvilken temperatur huset ditt skal ha til en hver tid. For eksempel kan du bestemme at huset skal ha 23 grader om morgenen og på ettermiddagen, når familien kommer hjem fra jobb. Om natten og på formiddagen kan du velge en lavere temperatur. På denne måten vil huset spare strøm ved å skru ned varmen, når du likevel ikke trenger den. Også er det godt og varmt igjen til du er våken eller kommer hjem.

Ikke fyr for kråka

2. Ikke fyr for kråka

Det høres kanskje selvsagt ut at du ikke bør ha opp vinduene mens varmen står på, men likevel er det faktisk ganske mange som gjør dette. En liten gjennomlufting nå og da er greit, men glemmer du å lukke vinduene kan dette bli en dyr affære i lengden. Slår du av varmen når du lufter, slipper du å sponse uteluften med dyr strøm!

La huset ta ferie mens du gjør det

3. La huset ta ferie mens du gjør det

Lar du varmen stå på når du er på reise? Om sommeren er nok ikke dette noe mange tenker over, men hva gjør du når vinterkulden banker på døren? Selv om det er deilig å komme hjem fra hytta eller sydligere strøk til et oppvarmet hjem, blir det nok noen dyre minutter når regningen kommer. I stedet for å velge mellom et kaldt hus og en høy strømregning, kan du gjøre det smarte valget, og velge bort begge deler! Med et Smarthus kan du la huset ta ferie mens du er borte, for så å slå på varmen rett før du kommer hjem. Så kan du heller bruke pengene på ferien, enn på å varme opp huset når du likevel ikke er hjemme.


Ingen rom er like og trenger heller ikke varmes likt

4. Ingen rom er like, og trenger heller ikke varmes likt

Du trenger ikke samme temperatur på baderommet, kjøkkenet og i stuen. Med et Smarthus kan du regulere hvilken temperatur du ønsker deg i de ulike rommene, rett fra mobilen. På denne måten har du alltid oversikt over både forbruket og temperaturen.

Slukk lysene i rommene du ikke bruker

5. Slukk lysene i rommene du ikke bruker

Lar du lyset stå på i rom du ikke bruker, vil dette koste deg dyrt i lengden. Det å slå av lysene når du ikke er i rommet er fint for både lommeboka og miljøet!

Bruk smarte kontakter

6. Bruk smarte kontakter

Har du noen gang forlatt huset og vært usikker på om du husket å slå av kaffetrakteren? Med smarte kontakter kan du kontrollere hvilke kontakter som er slått på og av via smarttelefonen din, så slipper du å bruke unødvendige strømpenger på strømslukende duppeditter.

Trekk ut kontakter som ikke brukes

7. Trekk ut kontakter som ikke brukes

Er du en av dem som enda ikke har skaffet deg en smarttelefon, og derfor ikke kan bruke apper på telefonen, kan du alltids gjøre ting på gamlemåten. Ved å passe på at alle kontakter er dratt ut, er det mye penger å spare i lengden! Det koster riktig nok noen ekstra runder rundt i huset nå og da, men det vil absolutt være verdt det når regningen kommer i posten!


Ta kortere dusjer

8. Ta kortere dusjer

Lange, varme dusjer kan være himmelsk! Særlig når det er ruskevær utenfor, eller etter en lengre treningsøkt. Men velværet kommer med en pris, og jo flere som dusjer lenge, jo høyere blir prislappen. En ti minutters lang dusj i 35 grader koster, i følge Fjordkraft, omtrent 6 kroner, og er dere en familie på fire blir prislappen rundt 700 kroner i måneden. Og dersom alle dusjer i 20 minutter hver? Ja, du skjønner tegningen.

Bruk lokk når du lager mat

9. Bruk lokk når du lager mat

Visste du at mat og vann varmes opp raskere når du bruker lokk på kjelene? Jo lengre kjelene står på platene, jo mer strøm bruker du. Logikken er enkel – bruker du lokk på gryter og kjeler når du lager mat, betaler du mindre i strømregning i slutten av måneden.

Fyll opp oppvaskmaskin og vaskemaskin

10. Fyll opp oppvaskmaskin og vaskemaskin

Selv om teknologien for både oppvask- og vaskemaskiner har forbedret seg de siste årene, koster det likevel strøm å kjøre en vask. Er du påpasselig med å fylle opp maskinene når du vasker, vil du vaske mindre, og her er det penger å spare over lengre tid! Dessuten er det også mer miljøvennlig!

Det er altså flere ting du kan gjøre for å spare penger på strømregningen. Og med stadig smartere teknologi er mulighetene mange for å både ta vare på lommeboken og miljøet. Å gjøre om huset ditt til et smarthus kan virke som en overveldende tanke, men du kan gjøre det gradvis, og en ting er sikkert; det vil lønne seg på lengre sikt! I følge tall fra Enova sløser et gjennomsnittlig hus fra 80-tallet rundt 2000 kroner i strøm på vinteren, kun på grunn av dårlig isolasjon. Det er unødvendig, det!

Og du? Det er ikke bare lommeboken som gjør godt av å bytte til smarthus. Undersøkelser viser nemlig at smarthus også gir et bedre inneklima, som gjør godt for helsa for både store og små!


Få støtte fra Enova - spar penger

Få støtte - spar penger

I Norge satses det stort på innføringen av strømsparende og miljøvennlige smarthus, og derfor kan du gjennom Enova også få støtte til varmestyringen. Investerer du i tre eller flere varmesoner, kan du få dekket 20 prosent eller opp til 4000 kroner av totalkostnaden. Dette kan for eksempel være styring av vannbåren varme, panelovner eller smarte termostater.

Kilde: Futurehome