Fordeler og ulemper ved elbil

Er du på utkikk etter en ny bil, men usikker på om du burde velge diesel, bensin eller elbil? Her får du fordelene (og ulempene!) ved elbil – så blir kanskje valget litt lettere å ta!
elbil på vinterføre bilde

Hva er el-bil, og hva er fordelene og ulempene ved el-bil?

I de senere årene har det vært mye diskusjon om elbilene, blant annet om det egentlig lønner seg å skaffe seg en. Argumenter både for og i mot har herjet i mediene, og som privatperson er det neimen ikke lett å holde følge med debatten. Er elbilene egentlig bedre for miljøet? Og sparer du mye penger gjennom reduserte avgifter?

Hva er en elbil?

Vi begynner med det første først: Hva er egentlig en elbil?
– En elbil er en bil som kjører på strøm i stedet for diesel eller bensin, forklarer Kjetil Hulbach. Han jobber som Business Development Manager i Schneider Electric, og har lang erfaring med elbiler. Han forteller videre at mange elbiler i Norge i dag er drevet av ren, fornybar energi.
– Vi er faktisk ett av de landene i Europa der flest bruker bærekraftig energi til oppladning av bilene, sier han. Ikke bare i form av strøm levert gjennom strømnett, men også via solcellepaneler brukt av privatpersoner. På denne måten avlastes også en del av strømnettet til strømselskapene.

Virkningsgraden på elbiler er dessuten høyere enn på andre typer biler.
– Det betyr at biler som går på bensin eller diesel utnytter tilført effekt på en mye dårligere måte enn biler med en elmotor. Virkningsgrad er definisjonen på forholdet mellom avgitt effekt og tilført effekt. Som eksempel for en bensinmotor, kan du si det er forholdet mellom bensineffekt inn, akseleffekt ut, forteller Hulbach. Virkningsgraden fra en elmotor ligger på nesten 90 prosent, mens på biler med forbrenningsmotor er denne helt nede i 30 – 40 prosent. Det vil si at elbilene nyttiggjør tilført effekt på en mye bedre måte.

Fordeler ved elbil

Det er ikke bare ren, fornybar energi og høyere virkningsgrad som er bra med elbiler.

Elbil gir mindre Co2-utslipp enn hos forbrenningsbiler

I Norge går mange av elbilene på ren, fornybar energi, hvilket gjør dem til et miljøvennlig alternativ til bensin- og dieselbiler. Likevel er det mange kritikere som argumenterer for at det går med mer utslipp til å produsere elbilene enn andre typer biler, og at miljøgevinstene dermed forsvinner. Hulbach forteller at på tross av høyere utslipp under produksjon er elbilene totalt sett mer miljøvennlige enn forbrenningsbiler.
– Du har dessuten mer kontroll på utslippene til fabrikkene enn du har på utslippene som kommer som følge av bruk av bilene, sier han. Videre påpeker han at det også går med store mengder utslipp i utvinningen av både bensin og diesel, noe kritikerne ofte overser i sine argumenter.
– Vi kommer stadig nærmere mer fornybar energi, og om noen år så vil sannsynligvis dette ikke være noe tema lenger, forteller Hulbach.

elbil på vinterføre - rekkeviddeangst bilde


Elbil er mer stillegående i lav hastighet

Har du sittet inne i en elbil, har du kanskje lagt merke til at det er mindre lyd enn vanlig. I sakte fart er elbilene normalt mer stillegående enn biler som går på bensin og diesel. Dette er fordi elmotoren gir lite støy. Når du kjører raskere, vil støyen øke på grunn av støy fra dekk og vindmotstand, akkurat som på andre typer biler.

Elbil parkerer gratis mange steder

Selv om en del kommuner har gått vekk fra gratis parkering for elbiler, er det fortsatt mange som tilbyr dette. Sjekk med din kommune for å være på den sikre siden.

Elbil kan lades hjemme

Glem hasteturer til bensinstasjonen søndag kveld – elbilen kan du nemlig lade hjemme. Alt du trenger er en hjemmelader, og en elektriker til å sette den opp. Det er nemlig sånn at du ikke kan lade direkte fra stikkontakter i huset, ettersom en vanlig husholdningskontakt (Schuco) ikke er beregnet eller egnet for langvarig belastning med mer enn 8 Ampere*. Bilen lades fint over natten, slik at den er nok oppladet og klar til bruk neste morgen.

Økt sikkerhet i trafikken

Visste du at dersom du skulle komme utfor en trafikkulykke eller veldig «vindvær», så kan elbilen være tryggere enn andre biler? Kjetil Hulbach forteller at dette skyldes plasseringen av batteriene i bilen.
– Batteriene ligger under gulvet, slik at du får et lavt tyngdepunkt. Dette betyr at bilen ikke velter så lett, sier han. Dette kommer også godt med om du skulle være så uheldig å skrense slik at bilen tipper.
– Da detter den gjerne ned på alle fire hjulene igjen, sier han.

Elbil har lave servicekostnader

Elbiler bør ha lavere servicepriser da de har færre deler som trenger service. Registerreimer, ventiler og olje er erstattet med en vedlikeholdsfri motor der kun én del er bevegelig. Da står vi igjen med kupéfilter som bør byttes ved behov også må bremser selvsagt sjekkes samt bevegelige deler eventuelt smøres.

Elbil er billig i drift

Selv om innkjøpsprisen i gjennomsnitt kan være noe høyere enn ved forbrenningsbiler, er elbilene langt billigere i drift. Dette gjelder både når du lader elbilen hjemme, og når du bruker hurtigladere langs veien.
– Diesel og bensin koster jo mye mer enn strøm, forteller Hulbach. Han estimerer at strømutgiftene kommer på 1-2 kroner per mil, og regner du dette opp mot rekordhøye bensin- og dieselpriser på opp til 17 kroner literen blir forskjellene raskt tydelige.

elbil på vinterføre - rekkeviddeangst bilde


Elbilrabatt i bomringen

For å øke antallet elbiler på veiene har det vært tiltak der elbiler kjører gratis gjennom bommene, men nå må elbiler også betale litt for passering. Stortinget har bestemt at elbiler maksimalt skal betale 50 prosent av det bensinbiler betaler i bompenger i eksisterende bommer. Det er kommunenene som bestemmer satsene, så det er variasjoner fra sted til sted.

Elbil betaler halv pris på ferger

Den 1. mars 2018 ble det innført nye regler for nullutslippsbiler (elbiler) på alle riksferger. Denne miljørabatten gjør at det fortsatt vil lønne seg med elbil for pendlere og folk som er avhengige av regelmessig bruk av ferge.

Elbil kjører i bussfelt

Tidligere var det slik at de som kjørte elbil kunne godte seg i bussfeltet mens køen sto stille på E18. Nå er disse tiltakene blitt strammet inn, men det er likevel goder å hente. For at elbilene ikke skal utkonkurrere kollektivtransport er det kommet reguleringer som tilsier at dersom du vil kjøre i bussfeltet i rushtiden, må du ha med deg minst en passasjer. Disse reglene gjelder i store deler av landet, men det kan være lurt å sjekke reglementet akkurat der du bor – så er du på den sikre siden.

Siden Elbil går på strøm, avgir den ingen Co2-utslipp under kjøring

Elbilene går på strøm, og derfor slipper de ikke ut eksos når de kjører, slik forbrenningsbilene gjør.

Ingen engangsavgift eller merverdiavgift ved kjøp eller leasing av elbil

Du slipper både moms og engangsavgift når du skal skaffe deg en elbil, enten du velger å lease den eller kjøpe ny. Regjeringen har garantert null engangsavgift frem til 2020, mens fritak av merverdiavgiften gjelder i hvert fall ut 2018.

Elbil gir fordeler for firmaer og selvstendig næringsdrivende

Bruker du elbilen som firmabil, skal det kun tas utgangspunkt i 60 prosent av bilens listepris som ny. Kjøregodtgjørelsen økes også til 4,20 kroner per kilometer når du bruker din egen elbil i jobbsammenheng. Dette er uavhengig kjørelengden per år.

elbil på vinterføre - rekkeviddeangst bilde


Ulemper ved elbil

Det er alltid to sider av en sak, og selv om det er mange fordeler ved elbilene, så er det noen punkter der de ikke lever helt opp til forbrenningsbilene. Dette handler både om rekkevidde samt muligheter for å lade opp bilen på kort varsel. De aller største insentivene for mange når det kommer til å skaffe seg elbil, har vært godene fra statlige reguleringer, som gratis parkering, kjøring i bussfelt og gratis på ferger. Her er noen av ulempene ved å kjøre elbil.

Rekkevidden taper seg om vinteren

Elbilen går på strøm, og om vinteren bruker bilen mer strøm enn vanlig da den også må varmes opp innvendig. Derfor må du beregne at batteriet ikke holder like langt som på sommerhalvåret. Derav begrepet «rekkeviddeangst».

Krever mer planlegging

Det vrimler av bensinstasjoner langs norske veier, og har du lite bensin eller diesel på bilen, er sannsynligheten stor for at du befinner deg nær en bensinstasjon. Mange bensinstasjoner har også hurtigladere for elbiler, men det er langt fra like mange. Derfor krever elbiler litt mer planlegging, slik at du vet akkurat hvor det er hurtigladere langs ruta.

Du kan risikere kø ved ladestasjoner

Færre hurtigladere betyr kamp om plassen, og særlig på utfartsdager kan køene ved ladestasjonene være lange. Et tips er derfor å beregne god tid, og alltid ha fulladet bil når du legger ut på tur.

elbil på vinterføre - rekkeviddeangst bilde


Alltid huske å lade bilen

Det er med elbiler som med mobilen og andre elektroniske ting – for at de skal fungere må de lades. Hjemmeladere kan installeres i garasjen, så ladningen skjer over natten. Du må bare huske å sette i pluggen når du parkerer bilen.

I 2018 har flere goder blitt strammet inn, og det spås også at du i fremtiden ikke vil «slippe unna» like mange avgifter i forhold til dem som kjører forbrenningsbiler. En ting er dog sikkert; med økende bensin- og dieselbiler, og mer fokus på billig, fornybar energi vil innsparingen kun på forbruket være enorm. Elbilene blir også utviklet for å kunne kjøre enda lenger, og ladestasjoner blir stadig mer utbredt. Alle rapporter viser at selv om utslippene ved produksjon av elbiler er større enn ved forbrenningsbiler, så vil elbilen produsere langt mindre utslipp totalt i sin levetid enn forbrenningsbilene. Spørsmålet er – hva velger du?

*Ampere = Måleenhet for strøm.

Les mer om elbil her

Alt du må vite om ladekabler til elbil bilde

Alt du må vite om ladekabler til elbil

Elbiler går på strøm og må lades. Men hva slags ladekabel trenger du? Og vet du forskjell på type 1 og 2?

dette koster det å ha elbil

Dette koster det å ha elbil

Det er penger å spare ved å bruke elbil, særlig når det kommer til forbruk av drivstoff.

dette koster det å ha elbil

Hjemmelader til elbilen?

Elbiler er billige i drift, særlig hvis du lader bilen hjemme! Her får du tips til hva du må du vite.

elbil på vinterføre bilde

Elbil på vinterføre

Er det riktig at elbilens rekkevidde forandres om vinteren, og hvordan kan vi holde rekkeviddeangsten i sjakk?

hva er mode 1-2-3 bilde

Lading av elbiler og plug-in hybrider

Hva er egentlig Mode 1, 2 og 3? Ladeutstyr for elbiler kategoriseres som hurtig, semi-hurtiglading og normallading.

Ferdig montert elbillader / ladestasjon bilde

Elbillader ferdig montert

Reduser ladetiden og øk sikkerheten i din bolig med vår ferdig montert ladestasjonpakke! Finnes i 20A og 32A pakker.