Elbil på vinterføre

En elbil på vinterføre, kan trigge rekkeviddeangsten hos en hver sjåfør. Men er det riktig at elbilens rekkevidde forandres om vinteren, og hvordan kan vi holde rekkeviddeangsten i sjakk?
elbil på vinterføre bilde

Elbil og rekkevidde: Planlegging er nøkkelen for å slippe at rekkeviddeangsten tar deg. – Finn ut hvor det er hurtigladestasjoner på ruta, og pass på at batteriet er fulladet ved start, råder Kjetil Hulbach i Schneider.


Det er søndag ettermiddag, og mørket har allerede lagt seg over snødekte fjell. Du og familien er slitne, men fornøyde etter helgens høyfjellstur. Dere har kjørt løypa til hytta mange ganger om sommeren, og vet at batteriet på elbilen rekker helt hjem. Plutselig begynner batterilampen å lyse, og dere skjønner at dere har feilberegnet. Hvordan er dette mulig?


Det er ikke bare kjøringen som bruker strøm

Elbilens motor går på strøm, og det gjør alle funksjoner inne i den også. Dersom dere bruker varme, radio eller lys vil dette logisk nok tære på strømforsyningen. Om sommeren er det ikke så vanlig å behøve å måtte varme opp bilen innvendig, og da kan bilen også kjøre lenger. Kjetil Hulbach i Schneider forteller at det er lurt å beregne litt kortere kjørelengde når kulden kommer snikende.
– Du bruker energi til å varme opp bilen, og da vil dette ta av den totale strømmen, sier han.

Det er ikke bare oppvarmingen innvendig som tar strøm når minusgradene melder sin ankomst, også batteriet krever strøm for å fungere. Ellers får du ikke start på bilen.
– Et kaldt batteri behøver energi for å holde seg varmt, forteller Hulbach. Videre forteller han at batteriet også påvirkes kraftig av kulde, og at det derfor kan være lurt å lade opp bilen rett før du skal kjøre.
– Du kan også sette på forvarming slik at batteriet varmes opp. Luftmotstand i høy fart har dessuten en negativ påvirkning på vinterstid ettersom kald luft er tettere enn varm luft, slik at luftmotstanden blir større, sier han.

Noen fordeler er det likevel

Du må altså ta høyde for at elbilen din ikke kjører like langt på en ladning av batterier på vinteren som den gjør på sommeren. «Så hvorfor ikke bruke forbrenningsbil på vinteren?», tenker du kanskje. Hulbach forteller at selv om rekkevidden per ladning kanskje ikke strekker så langt du ønsker, er det likevel noen fordeler med å kjøre elbil i vinterhalvåret.
– Elbilen er jo elektrisk, og derfor er det også lett å sette på forvarme slik at bilen er varmet opp før du går ut i garasjen om morgenen. Via en app kan du sette på varmen mens bilen fortsatt står i laderen, sier han. Denne teknologien er for så vidt ikke unik, og finnes også på noen dieselbiler. Problemet med å gjøre dette med en forbrenningsbil, er at du også øker utslippene når bilen står på inne i garasjen, mens med elbiler har du null utslipp.

Ute på glatt vinterføre kan elbilen dessuten være en særdeles god følgesvenn å ha.
– Du får en mykere start med elbil, og det er derfor lettere å styre pådraget, forteller Hulbach. Skulle veiene være fulle av is eller snø kan elbilene derfor være enklere å navigere enn enkelte forbrenningsbiler.

elbil på vinterføre - rekkeviddeangst bilde


Rekkeviddeangst

Elbil på vinterføre kan føre til det mange refererer til som «rekkeviddeangst», som betyr å engste seg for om du kommer frem på batteriet på grunn av kulden. I følge Hulbach er planlegging nøkkelen til å slippe at rekkeviddeangsten tar deg.
– Finn ut hvor det er hurtigladestasjoner på ruta, og pass på at batteriet er fulladet ved start, sier han. Videre forteller han at nok et uttrykk har sneket seg inn blant elbilførere, nemlig «ladeangst». De siste årene har mange folk med elbil måtte belage seg på lengre køer ved hurtigladerne, fordi de har feilberegnet kjørelengden. Heldigvis er dette mulig å forutse.
– Via en app kan du se hvilke hurtigladere som er i bruk, og følger du med et stykke før du faktisk trenger å lade selv gir dette en god indikasjon på om det faktisk er kø der eller ikke, sier han.

Skulle du være så uheldig å feilberegne totalt, og befinne deg et stykke fra nærmeste hurtiglader er det også noen triks som vil bevare strømmen litt ekstra.
– Skru av varme, radio og andre ting som kan bruke strøm, så holder batteriet litt lenger, avslutter Hulbach.

Les mer om elbil her

Alt du må vite om ladekabler til elbil bilde

Alt du må vite om ladekabler til elbil

Elbiler går på strøm og må lades. Men hva slags ladekabel trenger du? Og vet du forskjell på type 1 og 2?

dette koster det å ha elbil

Dette koster det å ha elbil

Elbil og økonomiske fordeler: Det er penger å spare ved å bruke elbil, særlig når det kommer til forbruk av drivstoff.

dette koster det å ha elbil

Hjemmelader til elbilen?

Elbiler er billige i drift, særlig hvis du lader bilen hjemme! Her får du tips til hva du må du vite.

hva er mode 1-2-3 bilde

Lading av elbiler og plug-in hybrider

Hva er egentlig Mode 1, 2 og 3? Ladeutstyr for elbiler kategoriseres som hurtig, semi-hurtiglading og normallading.

Fordeler og ulemper ved elbil bilde

Fordeler og ulemper ved elbil

Her får du fordelene (og ulempene!) ved elbil – så blir kanskje valget litt lettere å ta!

Ferdig montert elbillader / ladestasjon bilde

Elbillader ferdig montert

Reduser ladetiden og øk sikkerheten i din bolig med vår ferdig montert ladestasjonpakke! Finnes i 20A og 32A pakker.