Få ditt eget smarthus

Det er fortsatt et stykke opp til de fantasifulle science fiction-filmenes spådommer på 80-tallet, men med smarthus er vi er på god vei mot en hverdag der elektronikken skaper trygghet, oversikt og hjelper oss gjennom tidsklemma.

Stadig flere har en hverdag der tid er en knapphetsfaktor. Samtidig som vi på ulike måter trekkes mot det autentiske og rotekte, der vi brygger vårt eget øl og lager våre egne pølser, benytter vi oss i stadig større grad av tidsbesparende løsninger. At huset vårt nå er på vei til å bli heldigitalisert, skulle derfor kanskje bare mangle?


Hvor smart kan et hus egentlig bli?

Hvor smart kan et hus egentlig bli?

Se det for deg. Det er tidlig morgen og du våkner opp i ditt svale soverom. Det varme lyset lar deg starte dagen på en behagelig måte og du setter de bare føttene dine ned på det perfekt tempererte gulvet. På badet spilles din favorittmusikk og du får raskt oversikt over hvordan det står til i morgenrushet. Du lar barna sove videre, for selv om det er både trening og tannlegetime i dag, så vet du at de vil få beskjed om det når de står opp. De kan få den lille ekstra søvnen de trenger.

Det er kaldt ute, så du setter på varmen i bilen mens du spiser frokost. Kjøleskapet ditt minner deg på at dere nesten ikke har melk og du legger det inn i den elektroniske handlelisten deres. Det kommer mat i morgen ettermiddag, du må huske å låse dem inn når de kommer. Du trenger ikke legge ut husnøkler til barna, for kodelåsen gjør det enkelt for dem å komme seg inn og ut. Du dobbeltsjekker at brikken som registrerer at de kommer og går ligger i sekkende deres, og legger inn i kalenderen at mormor kommer og lager middag i morgen. Alt dette – og mye mer, har huset ditt kontroll over. Det er dette som er så smart!

Hvor smart kan et hus egentlig bli?

Hva er et smarthus?

En ting er jo hva et smarthus kan gjøre for deg, men hva er egentlig et smarthus? Mange vil hevde at begrepet smarthus ikke er særlig dekkende eller veldig presist. Det er jo ikke sånn at huset ditt blir smartere – det gjør bare det du programmerer det til å gjøre. Det er ikke sånn at temperaturen justerer seg på soverommet ut fra hvordan klokka di registrerer at du sover. Smarthuset monitorerer ikke dine faktiske behov som at du er sulten eller at du føler deg litt varm. Til det har vi kommet litt for kort i utviklingen, men det er lett å tenke at det bare er et spørsmål om tid før vi kommer dit.

Et smarthus er altså ikke smartere enn naboens hus, men det er et hus som er koblet sammen og programmert på en måte som gir deg som bor i det en enda litt enklere hverdag. Du får løsninger tilpasset dine vaner og du får en større kontroll over hus og husholdning på enkelte områder. Og det kan jo være smart!

Ingen fare

Midt i dagens første møte lyser telefonen din opp. De små har gått ut døra. Du vet at huset ditt sier fra så fort det skjer noe ureglementert. Om varmtvannstanken skulle ryke eller noen bryter seg inn, vil du få beskjed. Du kan styre lyset i stua og varmen på barnerommet. Du kan kontrollere så å si hvert eneste elektroniske element, og du kan gjøre det via telefonen din. Det er ikke science fiction – det er virkeligheten, og allerede hverdagen til mange.

Flere og flere alarmselskaper leverer smartteknologi i sine systemer og på den måten er du koblet til hjemmet ditt i mye større grad enn tidligere. Det er ikke vaktselskapet som først får informasjon om du får en lekkasje på badet, det er du. Og på den måten kan du enda raskere får gjort noe med situasjonen som har oppstått og begrense skadeomfanget.


Hvor smart kan et hus egentlig bli?

Hvordan fungerer et smarthus?

For at huset ditt skal kvalifisere som et smarthus trenger du i all hovedsak tre bestanddeler. En «hub», sensorer og smartenhetene. For panelovnen din blir ikke smartere av seg selv. Den trenger hjelp til å kunne svare på dine ønsker, og til det trenger den enten å byttes ut eller modifiseres. Men la oss starte med kontrollsenteret.

«Huben» er selve kjernen i et smarthus. Dette er på en måte sentralbordet som hjelper dine smarte enheter til å snakke med din telefon eller nettbrett, og internett. Som regel skal denne enheten kobles direkte på husets router og for å unngå mange hubber kan det være smart å vurdere et system der du kan ha flere enheter koblet opp på samme hub. Det kan fort bli mange bokser om du skal ha en for lys, en for stikkontakter og en for panelovner.

Du kan overvåke alt mulig i et smarthjem ved hjelp av sensorer. Med disse plassert rundt i huset, vil du kunne måle bevegelse, brann, vannlekkasje, temperatur og fuktighet. Du kan ha kontroll på temperatur, lys og lyd og du kan registrere om dører går opp og igjen når det egentlig ikke skal være noen i huset. Du kan også sørge for at huset alltid vet hvor du er gjennom din smarttelefon.

Den tredje komponenten i ditt smarthus er de utførende enhetene - de som faktisk kan snakke med huben. Her er det allerede mye på markedet og utvalget vokser i et forrykende tempo. Det finnes smarte lyspærer, hvitevarer, stikkontakter, panelovner og høyttalere. Du kan koble på sikkerhetskameraer og termostater og på den måten kan du sitte i sofaen og skru av musikken på kjøkkenet eller sette på varmen i stua mens du sitter i bilen på vei hjem.


Hvorfor velge smarthus?

Hvorfor velge smarthus?

Et smarthus kan være så mangt. Det kan bestå av noen enkle kontakter og en elektronisk dørlås. Det kan være litt ekstra luksus i hverdagen og en gøyal oppgradering av huset. Et smarthus kan avverge en storbrann eller stanse et innbrudd, men det er ikke smart nok til å stoppe tyvene eller hindre at de kommer i utgangspunktet.

Sånn som teknologien er i dag, er det fortsatt et stykke opp til de aller mest fantasifulle science fiction-filmenes spådommer på tidlig 80-tallet, men vi er på god vei mot en hverdag der elektronikken virkelig hjelper oss gjennom tidsklemma. Enkle løsninger gir deg den lille ekstra tryggheten i at barna har kommet seg hjem etter skolen eller at huset sier fra om noe er galt med det. Du kan spare strøm og komme hjem til et hus der lyset og varmen allerede er på. Du kan imponere gjestene med lys som dimmer seg ned i det du setter på en spesiell spilleliste eller låse inn matleveransen selv om du sitte fast i kø på vei hjem fra jobb.

Det finnes utallige løsninger allerede, og enda flere vil det garantert komme. Den fremtiden vi så mot med store øyne og lett skepsis for noen år siden, er ikke lenger like oppsiktsvekkende, og våre barn vil trolig vokse opp i hjem som gjør langt mer enn å si fra at det er for kaldt eller skru på lyset på kjøkkenet.

Et helautomatisk smarthus er fortsatt en kostbar affære, men man kan få til mye gøy før det blir alt for dyrt. Og gøy er kanskje stikkordet. Selv om det kan være mye å hente på sikkerhet og strømforbruk, så er det aller meste ved et smarthus fortsatt gøy. Det er litt spektakulært, litt annerledes. Det er et snev av luksus og følelsen av det lille ekstra.

Et smarthus er kanskje ikke så smart alene, men det kan være veldig smart å ha!


Et smart hus
Et smart hus: Et smarthus er koblet sammen og programmert på en måte som gir deg som bor i det en enda litt enklere hverdag. Du får løsninger tilpasset dine vaner og du kan få bedre kontroll over hus og husholdning