• Beconor
 • TOMMESTOKK GL.FIBER 1M

  Måleverktøy

 • Artikkelnummer: 88081
 • Merke: Beconor
TOMMESTOKK GL.FIBER 1M

Frakt

Vekt: 0,07 Kg Frakt fra

 • kr. 79,-

  kuppvare!

  63,20 eks. mva. Pris per 1 Stykk
-+

Prisgaranti | 60 dagers åpent kjøp

Utgått På lager i 2 av 7 butikker
Vil du hente i butikk? Sjekk lagerstatus
 • GTIN nummer: 7317842002011
TOMMESTOKK GL.FIBER 1M
er Ikke bare en tommestokk I alle år har mennesker hatt behov for å måle avstand i en eller annen form. Målene har gjerne gått ut i fra hva mennesket har hatt evnen til å prestere. Derfor har avstand som et øksekast, spydkast eller et pilskudd vært helt naturlige for tidligere generasjoner. Ikke alltid så nøyaktig kanskje, men en forsto hva som var meningen.

Romerne skulle ha orden og nøyaktighet i sin tilværelse. De innførte begrepet milie- det som senere ble vår mil. En mil var helt enkelt 1000 dobbelsteg à fem fot hver seg, det vi i dag definerer som 1.478 meter. De korte målene utgikk fra menneskets kropp; armlengdens, fotens, håndbreddens eller fingrenes mål. Allerede i året 1576 ble det definert at en fot er det samme som fire håndbredder eller 16 fingerbredder.

I året 1605 ble Rydaholmsalen produsert (0,593 meter) som skulle være retningsgivende for hele Sverige. En alen var på dette tidspunktet identisk med to fot som i sin tur var lik fire fjerdedeler à to tommer.I tiden før den franske revolusjonen var det populært å erstatte gammelt med nytt, og man ønsket å gjøre livet noe mer enkelt.

Året 1790 beordret Talleyrands nasjonalforsamling vitenskaps-akademiet å utarbeide et system av målenheter under slagordet "For alle tider, for alle folk". Akademiet presenterte et helt nytt lengdesystem - metersystemet. Nesten 100 år senere ble metersystemet innført i Sverige etter et forslag fra K. O. Wallenberg. I løpet av en overgangsperiode på 10 år skulle de gamle lengdemålene av-skaffes.

1889 ble det i loven forbudt innenfor handel å bruke svensk verktum.Men hvordan skulle vanlige folk kunne bruke de nye målenhetene som meter og centimeter når de bare hadde lært seg å beregne alt i tommer. Her var det behov for et ordentlig opplærings-program! Og ganske snart ble et slikt program igangsatt. I Stockholm var det på den tiden en egenrådig arkitekt som bar navnet Karl-Hilmer Johansson Kollèn. Når han fikk i oppdrag å tegne detaljene til en teater så nektet han direkte av religiøse grunner og sa heller opp sin stilling. Hvem skulle tørre å gjøre det i dag...? Og hva skulle han leve av i fremtiden? Karl-Hilmer innså den pedagogiske verdien av å kunne se begge de målesystemene på en samme gang - og utviklet en komparasjons-linjal.
Dette måleredskapet var gradert på begge sider, den ene med tommer og den andre med metersystem.
Men linjalen var klumpete ettersom den ikke kunne legges sammen - hvor Karl-Hilmer utviklet neste innovasjon - den sammenleggbare tommestokken. Kapitalen - 5.000,- kom fra en engelsk dame som hadde hørt om ideéne, og som hun gjerne ville satse på. Så ble Svenska Mått og Tumstockfabriken grunnlagt, og de som hadde satset penger på dette fikk det dobbelte tilbake i løpet av kort tid.

Dette er i dag Hultafors AB - den fortsatt voksende produsenten av tomme-stokker i Sverige. Produksjonen av tommestokker har gått bra opp gjennom årene, i antall meter så er det vanskelig å si hvor mange man har produsert, men at man har levert tommestokker som hadde kunnet gå rundt jordkloden opp til flere ganger er helt klart.
Tommestokkene- eller meterstokker som man begynner å kalle de - produseres i flere typer materiell.
Vi er etter Forskrift om elektrisk utstyr § 13 pliktig til å informere våre forbrukere at salg og markedsføring av elektrisk materiell beregnet på å kunne inngå i et fast elektrisk anlegg kan kun installeres av en registrert installasjonsvirksomhet. Unntatt fra dette er elektrisk materiell som utelukkende er beregnet for bruk i faste teleinstallasjoner. Ønsker du mer informasjon, se ”Hva kan du gjøre selv?”, hvor du også finner ekstern lenke til dsb (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) for “Hva kan privatpersoner gjøre selv på det elektriske anlegget?”